Слава долготерпјенију Твојему Господи

У навечерје Великог Петка, 21. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Вазнесењском храму манастира Милешеве Јутрење са читањем дванаест Страдалних Јеванђеља. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Милешевске монахиње предвођене својом игуманијом мати Аквилином за певницом су певале стихире и одговарале на прозбе и јектеније.

Преосвећени Епископ Атанасије се на крају службе кратком поуком обратио присутним верницима: – Улазимо у време када је заповест да ћути свако људско створење. Јер, пратили смо суд над Господом, суд над Богом. Бог је дошао да спасе свет, да буде са људима, да приближи Себе људима, јер људи су се удаљили, одметнули, и Бог је дошао да ту раздаљину уклони. Али, слушали смо читање из Јеванђеља, како је прошао. Људи су оформили суд над Богом, закључили да им Бог не треба и, као злочинца, осудили га на смрт.

– А ми ћемо и даље певати: Слава долготерпјенију Твојему Господе. Он је и даље наш Господ, иако смо пратили како су га понизили. Он је Васкрсао у слави, победио смрт, остао вечно жив. И моћан је да онима који верују у Њега и следе га даје Живот.

– Срцем знамо шта нам је потребно, а то је да нас Бог не превиди него да нас задржи као своје, да нам прашта, кад грешимо да нас исправља, поправља, да нам додаје памети, да нам додаје љубави, да нам додаје стрпљења, истрајности и све што нам је потребно. Он то боље од нас и зна шта нам је потребно, напоменуо је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку