Слава манастира Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани

У четвртак 14. јула 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, поводом манастирске славе, Свету архијерејску Литургију у манастиру Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани код Нове Вароши. Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач које је, са својом породицом, припремио домаћин овогодишње славе Драган Матијевић.

У пастирској беседи, коју је произнео пред сабраним народом, Епископ Атанасије је подсетио на Свете бесребренике и чудотворце Козму и Дамјана и на њихов живот: – Треба најпре да се подсетимо на тај однос који су остварили Свети лекари Козма и Дамјан са Богом да бисмо разумели откуда њима да буду онакве личности, онакви људи и откуда да имају онакве моћи какве су имали. Њихов однос са Богом био је уређен у љубави, о којој смо данас читали, како је написао Свети апостол Павле. Љубав је најсавршенији начин уређивања односа између Бога и људи, најсавршенији дар.

– Света браћа Козма и Дамјан су из љубави према Богу сав свој живот Њему посветили, а из љубави према ближњима изучили лекарску науку, да би могли другима помагати, да их могу лечити. А Бог је њима дао да могу да лече и више него што људска медицина може да постигне. Како су они своје душе отворили према Богу тако је Бог њима послао своје благодатне дарове и испунио њихове личности способношћу да поучавају истинитој науци Христовој, способношћу да лече само полагањем руку. А они су то објашњавали да они то не чине, они само пруже руке, а Господ даје преко њих исцељење. Они су дозволили да буду сарадници Божији, да буду средство Божијег деловања у тој љубави коју су имали према Богу.

– Свакоме ко себе према Богу добро отвори, у вери и љубави, Бог ће дати те благодатне дарове. А ми у својој благодарности и захвалности треба да мудрије користимо здравље и способности које смо добили, и које ћемо обновити благодаћу Божијом, славећи Његове угоднике. Молимо се Богу и Његовим угодницима за све, и да имамо дарове и да их Бог обнови и да их правилно искористимо, истакао је Епископ Атанасије.

Домаћин славе са својом породицом припремио је и послужење, трпезу љубави, за све присутне, у манастирској гостопримници, где је продужено саборовање у славу Бога и Његових Светих угодника Козме и Дамјана.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку