Слава манастира Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани

Поводом храмовне славе, у манастиру Светих чудотвораца и бесребреника Козме и Дамјана на Воденој Пољани на Златару, у уторак 14. јула 2020. године, на дан њиховог молитвеног прослављања, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије савршио је Божанску Литургију.

Саслуживали су настојатељ Светоуспењско-сељанског манастира код Пријепоља јеромонах Петар, парох у Бањи Прибојској јереј Ненад Тешић и ђакон Иван Савић. Манастирско братство предвођено настојатељем игуманом Теофилом за певницом је одговарало на прозбе и јектеније.

Епископ Атанасије је у беседи најпре честитао славу манастирској обитељи, али је похвалио и честитао свима осталима који су у ово тешко време нашли снаге да дођу на саборно узношење молитве благодарности Богу: – Он је лекар душа и тела, Он је давалац живота. Он је тај који живот и подржава и поправља онима који му се за то обрате. Бог нас је удостојио да му се обратимо и да га прославимо и да се причестимо Његовим Телом и Крвљу, благодаћу Његовом, јер сви смо обогаћени данас кроз ову молитву на Божанској Литургији. Користећи ово што смо примили у молитви, треба додатно да обогатимо и свој ум. А обогатићемо га пажљивијим подсећањем на ову свету браћу, чудотворне бесплатне лекаре благодатне, Светога Козму и Дамјана. Јер њихов живот је најбоље протумачено хришћанство.

– Света браћа Козма и Дамјан су показали својим животом да треба дати славу Богу, и све чинити што је Богу по вољи, да би се Богу угађало. Када то чинимо не треба да се бојимо јер нам је живот на правом путу и осигуран је, јер Господ Христос води у Царство Небеско. Затим, треба чинити све што је на корист Његовој заједници то јест Цркви, што је на изградњу Цркве, што је допринос Цркви, што је допринос нашој браћи и сестрама.

– Учимо се од Светих лекара Козме и Дамјана, да треба живети врлину, не само говорити о њој него живети је, спровести је у свом животу, свим својим бићем. Лако је говорити о љубави, о њој су написане многе речи. У Светом Писму се много говори о љубави, на много места. Али да то живимо, то је потребно. Све то су Света браћа својим животом обелоданили, показали, остварили. Зато и кажемо да су они правилно протумачено хришћанство.

Владика је затим укратко изложио житије Светих угодника Божијих Козме и Дамјана, и затим наставио: – Они су тумачи наше хришћанске вере, они нам отварају и показују шта је све у том садржају наше вере хришћанске, која истина, мудрост, благодат, сила. Важно је то знати, нарочито сада у ово време страдања светских размера, нагласио је Епископ Атанасије.

Након заамвоне молитве пререзан је славски колач и освештано славско жито које је братија припремила у славу Божију а у част дивних угодника Божијих Свете браће Козме и Дамјана.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку