Спасовдан у Милешеви

О Празнику Вазнесења Господњег – Спасовдану, 6. јуна 2019. године, посебно свечано било је у милешевској обитељи која је прославила храмовну славу светиње коју је пре осам векова на ушћу река Милешевке и Косаћанке подигао Свети краљ Владислав.

Тим поводом, верни народ пријепољског краја сабрао се у овој светињи на сагледавање тајне Вазнесења Христовог, а Божанском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ милешевски уз саслужење архимандрита Леонтија, игумана Теофила, јеромонаха Петра, протојереја Спасоје Вујанића, протођакона Николе Перковића и ђакона Горана Крстића. На возгласе и јектеније одговарале су милешевске сестре предвођене игуманијом Аквилином. Неки од учествујућих верника приступили су Трпези Господњој, насладошћујући се Пречасним Телом и Крвљу Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа.

Честитајући Празник сабраном народу, Владика је рекао да је Господ Исус Христос на данашњи дан обавио своје дело милосрђа према људскоме роду, обавио домострој спасења, и овај дан је дан слављења завршетка Његовог дела: – Данас збирамо сва Његова дела о којима читамо из Јеванђеља, почевши од оних кушања у пустињи, када се сатана дрзнуо да му приђе, па даље кроз сва она ружења и понижавања кроз која је пролазио од неразумних људи, Његово страдање на Голготи. Ту убрајамо и осуду од стране Његовога народа, Пилатов суд, уснуће на Крсту, полагање у гроб и устајање из Гроба. Све се то збира у овај данашњи Празник, јер је данас Господ починуо, узнео се на Небо и сео Богу Оцу са десне стране.

– Али иако је починуо то не значи да је одсутан, него је свуда са нама, чак и онда када смо ми мање са собом Он је више са нама. Обећао је својим ученицима, и држи обећање да их неће оставити саме, не само њих дванаесторицу него све ученике свих времена. И не само то, него је и обећао  са неба послати Духа Светога, што је и испунио, пославши Духа на свете своје апостоле, а кроз њих и на целу Цркву, тако да је Дух Свети својина и сила свих оних који примају свето крштење у Цркви Христовој, беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку