Студентски проглас: Чувајмо своју Цркву, народ и отаџбину

Љекарима из Никшића, Берана, Плава, Подгорице, Мојковца, Бијелог Поља, Пљеваља и свим слободномислећим људима Црне Горе, који ових дана устају у одбрану наше Цркве и светиња придружују се свакодневно све већи број црногорских студената.

Нашој редакцији студенти су доставили проглас који преносимо у цјелости:

Уважено свештенство и монаштво, владике, браћо и сестре у Христу, помаже Бог! Поздрав, љубав, молитвену бригу и позив да се окрену према Богу шаљемо и онима који нијесу са нама и којима наша окупљања нијесу баш јасна!

Након више од годину дана отворене борбе за правду, истину и љубав и након изјаве наших уважених професора, љекара, након јавног изношења свог става многих часних и храбрих појединаца дошао је и ред на нас студенте! Међу нама нема подјеле према факултетима, граду, држави гдје студирамо нити има првих који су се покренули, нити последњих који су се придружили – сви смо једнаки у овој борби! Спонтано, без било чијег подстицаја у нашим свакодневним разговорима се родила идеја да се окупимо и као једно дамо подршку нашој Светој Цркви! Једини притисак који смо осјетили је био глас наше савјести да треба да учинимо нешто конкретно, истакнемо да смо присутни на свим литијама и да се оштро противимо било каквом безакоњу јер студирати не значи само учити оно што се сервира већ детаљно изучити – простудирати па смо способни распознати и анализирати и свакодневне прилике!

Са уобичајеним студентским проблемима се некако и носимо. Мора се признати да су изазови све већи. Пошто смо захвални за то што у XXI вијеку приликом похађања наставе у просторијама често нема већих проблема од понеке капљице, која зна бити безобразна па доспије и на радне површине, или ситнијих проблема са температуром, само у току цијеле године ми ћутимо. Није ништа страшно ни то што нам се исти проблеми јављају у студентским смјештајима, превозима који би требали бити контролисани. У студентским домовима, читаонама, аутобусима, просторима за рекреацију, ми се често увјеримо да је напољу киша или врућина, али ваљда је то префињена брига да не мијењамо нагло климу у којој боравимо. Осим тих ситница није проблем ни то што изучавамо и дивимо се достигнућима која су одавно превазиђена, а онда чујемо како неко тамо, најчешће на Западу, показује велико знање и умијеће, без обзира да ли се ради о недокучивој и прескупој опреми у лабораторијама или средствима за рад која се такође не могу никако набавити. Ваљда, да би се та средства очувала и за наредне генерације не смију се излагати честим посјетама па онда ми сви одемо у великим групама и тако испунимо само прва два постулата Цезарове изјаве “Veni, vidi, vici!”. Дакле, увјек дођемо и видимо, али када ћемо побиједити?!

Свакодневно слушамо како наше колеге које су принуђене да оду, или су “имали среће” па су отишли, остварују велике резултате и нижу побједе у име неких других и нама страних људи. Сугерише нам се да је неко тамо бољи, али и да има оних који су лошији од нас и да то треба да нас утјеши. То значи да ми треба да се поставимо на скали супериорних и инфериорних и да са дивљењем гледамо на боље јер су негдје тамо, а на оне који нијесу напредни као ми са гордошћу!

Ту се јављају проблеми које не смијемо толерисати! Када нас као будуће интелектуалце, академске грађане, спортисте и уопште генерацију младих, који се још увјек формирамо и сазријевамо, имплицитно упућују на то да овдје не може бити биље, да нас дијеле по критеријумима који се не тичу знања, реалних заслуга, вјештина, труда и напора, амбиција, него према припадностима одређеним круговима најнеправилнијег облика, познанствима, у нама се ствара невјерица, разочарање, сумња у себе и неуроза због које неки често и поступе према њиховим очекивањима. Када нас затекну на путу између жеље да успијемо и будемо своји људи са јаким знањем, независни и неустрашиви од нечијег ега, лоших жеља и намјера, и у граду и на селу, гдје год смо ми млади – студенти и они који то нијесу, упорно настоје да нас одвуку гдје не треба!

Нажалост, много је наше драге браће и сестара који не остану довољно истрајни па поклекну пред окорелим и поквареним навикама и намјерама оних којима је дато право да одлучују и да нас воде!

Дискриминације по свим основама – националним, језичким, регионалним, вјерским, повластице за оне који су подобни или су само нечији и имају оно што може замијенити знање, а за чим жуде ти људи с лошим навикама, постале су сасвим уобичајене и осим њиховог помињања нема ничега више, што је са моралне тачке апсолутно поражавајуће и неприхватљиво, јер најгоре је бити равнодушан и мирити се са свиме што нас засипа! Исти ти људи се користе флоскулама права, части, слободе, морала, док њихове ријечи имају тежину мјехура из сапунице јер иза њих стоји само гарант и покриће лажи оличен у вишедеценијском дјелу уништавања! У реду је да неко одабере да лаже, подмеће, краде, јер човјек има слободу дату од Бога па нека размисли шта ће једнога дана са собом учинити, али није у реду трпјети лажи, неправду, подметање, лоповлук, дискриминацију, неморал јер смо онда гори од таквих људи!

Од кад је свијета увјек се крало, лагало, потказивало и издавало, али је ево дошло вријеме да се краде и оно што се не може украсти и што је за некога метафизички појам у потпуности, далек а што се гради цио живот и преноси с кољена на кољено. Данашњи лопови желе да украду образ, храброст, поштење, труд, морал, истину, историју, језик и да наш народ натјерају на само дно пакла, да нас отму с Љествице што ка небу води заогрнути мраком, лажима, кукавичлуком и свим оруђима нашег непријатеља!

Чему ли ће њима то што желе отуђити, а чему ли ће нама такви људи?! Одбранити њих од себе својим достојанством и стрпљењем, а себе од њих храброшћу и вјером, оно је чему нас је научио један од оних чија се имовина не може украсти нити је мољци овога свијета појести а ни он сам отуђити и присвојити!

Ми на овај начин кажемо и нећемо да ћутимо о промјенама у етичком смислу у нашим основним и средњим школама и факултетима. Тај етички аспект наших будућих професија нас и позива на изјашњавање! Ми за њега не бисмо ни знали, нити би марили када о њему и користили би га с лицемјерјем као што се данашњи лажни пророци користе у осудама оваквих изјава! Нажалост они нијесу имали ни уши да чују, ни очи да виде, па због својих духовних неспособности раде најгоре ствари у име очувања својих житница и својег господара!

Ми се не гордимо што нијесмо као они већ смо поносни на то што имамо! Имамо нешто што не смијемо никада, никоме и нипошто предати! То што чува све нас када одемо из топлине породичног дома у други град или у свијет да би учили јесте то Божије у нама чему нас уче док смо мали. Малим корацима родитељи, баке, дједови и дух нашег народа, који у пуном смислу те ријечи постоји тек од нашег заштитника и учитеља, светитеља Саве, окрећу нас Богу да би тек након тога као последицу његовог присуства у нама имали достојанство, образ, храброст, разум и прави живот, јер без Њега ништа и не бива!

Наш је народ увјек знао ако је Бог са нама да се немамо чега плашити а ако није, видјели смо, да се не можемо ничему ни надати. Зато, ми студенти, ученици, спортисти, млади радни људи у овом добу осим стицања животних вјештина којима ћемо касније хранити наше породице, које треба да заснивамо што прије и што бројније, морамо стицати и благослов и Бога у себи!

Иза ријечи образован је особа која има лика, образа Божијег у себи и по томе својег образа и која стоји иза својих дјела одговорно. Треба знати и да су богати они који имају такође Бога у себи! Култура младих се данас односи опет негдје тамо а у култури мора постојати култ око кога се као коло воде животне навике и принципи. У средишту свог живота једино желимо Бога! Управо због тога, да би били с Њим морамо као Његова дјеца и чувати Његов и наш дом и доказати да истински вјерујемо у једну свету, саборну и апостолску Цркву а вјера се најбоље доказује дјелом!

Наша браћа и сестре свих генерација који не мисле тренутно као ми, али кад осјете љубав ће бити са нама, имају могућност покајања и треба знати да никада није касно ако је часно. Али и ми не смијемо никога осуђивати већ задобијати љубав и ловити људе као што су то чинили Свети апостоли ријечима и дјелом живота у вјери!

Ми никада не смијемо заборавити коме увјек притекнемо када се нешто лоше деси или желимо да нам нешто успије – испит, научно дјело, утакмица, представа, усјеви и труд! Не смију ни наши родитељи заборавити кога моле кад се брину за нас и треба да знају да ни један лакат своме расту не могу придодати бригом без молитве! Не смијемо ни заборавити коме се ми због бурности своје младости и грешака које чинимо па притиснути проблемима идемо исповиједити, ко нас тјеши, ко благосиља наше постове и труд с осмјехом, али и тихом тугом бриге за нас, чији крст држимо у руци, пред чијим иконама стојимо и цјеливамо их! Зар се усуђујемо прљати удове нашег јединог и правог пријатеља и свега што нам је потребно чијим се Тијелом и Крвљу причешћујемо а прљамо их ћутањем и слагањем с Његовим непријатељима?! Господа Исуса Христа нећемо наћи нигдје осим у Цркви па иако је свуда и увјек присутан, ми морамо поћи на извор да би преживјели! Зато лопову који не долази ни због чега другог у наш дом него да нас покраде и који га одмјерава одавно, ми морамо стати на пут и с правдом Божијом га поразити!

Једина наша порука коју шаљемо свима који бише да му се придруже је да НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ, НЕ ДАМО ВЛАДИКЕ, НЕ ДАМО СВЕШТЕНИКЕ И МОНАХЕ и ако желе да њима науде прво морају све нас да прођу! Чувајмо своју Цркву, народ и отаџбину од свих који нас желе потријети! НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

СТУДЕНТИ НЕ ДАЈУ СВЕТИЊЕ:

 1. Стевановић Михаило- Енглески језик и књижевност
 2. Васиљевић Марко- Енглески језик и књижевност
 3. Шћекић Василије- Енглески језик и књижевност
 4. Јановић Јована- Енглески језик и књижевност
 5. Јоксимовић Јелена- Енглески језик и књижевност
 6. Војводић Милица- Енглески језик и књижевност
 7. Мараш Ања- Енглески језик и књижевност
 8. Огњеновић Милош- Енглески језик и књижевност
 9. Минић Јована- Енглески језик и књижевност
 10. Калезић Христина- Енглески језик и књижевност
 11. Ђуришић Матија- Енглески језик и књижевност
 12. Ћаћић Катарина- Енглески језик и књижевност
 13. Милатовић Невена- Енглески језик и књижевност
 14. Ђуришић Јована- Енглески језик и књижевност
 15. Оташевић Биљана- Енглески језик и књижевност
 16. Шћекић Николина- Енглески језик и књижевност
 17. Aдиловић Амер- Енглески језик и књижевност
 18. Матовић Маја- Енглески језик и књижевност
 19. Тијанић Богдана- Енглески језик и књижевност
 20. Поповић Катарина- Енглески језик и књижевност
 21. Микетић Катерина- Енглески језик и књижевност
 22. Јеремић Николина- Енглески језик и књижевност
 23. Филиповић Дијана- Српски језик и књижевност
 24. Вујадиновић Анастасија- Српски језик и књижевност
 25. Жижић Милена- Српски језик и књижевност
 26. Кнежевић Кристина- Српски језик и књижевност
 27. Губеринић Сара- Српски језик и књижевност
 28. Штурановић Дијана- Српски језик и књижевност
 29. Вуксановић Александра- Српски језик и књижевност
 30. Бошковић Кристина- Српски језик и књижевност
 31. Спасојевић Лука- Српски језик и књижевност
 32. Вуковић Тина- Српски језик и књижевност
 33. Бечић Ана- Руски језик и књижевност
 34. Марија Мијовић- Руски језик и књижевност
 35. Ивановић Лана- Педагогија
 36. Ања Бојановић- Педагогија
 37. Бечић Слађана- Историја
 38. Бабовић Николина- Српски језик и књижевност
 39. Радовић Урош- Италијански језик
 40. Вујовић Катарина- Српски језик и књижевност
 41. Ивановић Сара- Српски језик и књижевност
 42. Дубљевић Михаило – Историја
 43. Симоновић Љубица- Српски језик и књижевност
 44. Рашковић Милица- Руски језик и књижевност
 45. Спасојевић Лука- Српски језик и књижевност
 46. Божовић Бојан- Историја
 47. Крсмановић Манојле- Географија
 48. Делић Младен- Географија
 49. Асановић Бојан- Историја
 50. Словић Раде- Историја
 51. Рутешић Михаило- Географија
 52. Ћеранић Сретен- Српски језик и књижевност
 53. Ђерић Тијана- Српски језик и књижевност
 54. Стојановић Војин- Српски језик и књижевност
 55. Павићевић Анђела- Филозофија
 56. Шолаја Бојана- Филозофија
 57. Чукић Маја- Српски језик и књижевност
 58. Кршикапа Јелена- Српски језик и књижевност
 59. Кликовац Наташа- Српски језик и књижевност
 60. Вуковић Станко- Српски језик и књижевност
 61. Грујичић Божица- Српски језик и књижевност
 62. Гошовић Слађана- Српски језик и књижевност
 63. Мирковић Ивана- Српски језик и књижевност
 64. Вукић Сташа- Српски језик и књижевност
 65. Тијанић Александра- Српски језик и књижевност
 66. Туровић Аљоша- Социологија
 67. Ђуричковић Николина- Српски језик и књижевност
 68. Бајић Александра- Српски језик и књижевност
 69. Шаковић Јелена- Српски језик и књижевност
 70. Бојовић Христина- Српски језик и књижевност
 71. Минић Драгана- Филозофија
 72. Килибарда Стеван- Психологија
 73. Јовановић Тамара- Црногорски језик и књижевност
 74. Јовановић Ангелина- Црногорски језик и књижевност
 75. Ковачевић Радојица- Географија
 76. Пуповић Наташа- Филозофија
 77. Јоксимовић Ксенија- Црногорски језик и књижевност
 78. Канкараш Михаило- Црногорски језик и књижевност
 79. Матовић Ивона- Црногорски језик и књижевност
 80. Кнежевић Лука- Психологија
 81. Дендић Сара- Социологија
 82. Јасовић Виктор- Српски језик и књижевност
 83. Зечевић Ђурђина- Црногорски језик и књижевност
 84. Ћеранић Снежана- Педагогија
 85. Пековић Анђела- Филозофија
 86. Срдановић Лазар- Руски језик и књижевност
 87. Војводић Максим- Историја
 88. Јанковић Ксенија- Социологија
 89. Миљанић Весна- Српски језик и књижевност
 90. Бајић Анђела- Социологија
 91. Килибарда Миљана- Социологија
 92. Вујачић Новак- Њемачки језик и књижевност
 93. Мирковић Обрад- Црногорски језик и књижевност
 94. Мијајловић Тијана- Предшколско васпитање
 95. Тошић Александар- Филозофија
 96. Јелић Јована- Историја
 97. Фемић Јовић- Историја
 98. Кандић Славица- Образовање учитеља
 99. Чворовић Невена- Предшколско васпитање
 100. Фемић Јелена- Предшколско васпитање
 101. Канкараш Марија- Предшколско васпитање
 102. Ђуришић Неда- Психологија
 103. Берилажа Данило- Психологија
 104. Вулић Милица- Географија
 105. Матовић Аљоша- Социологија
 106. Кастратовић Јелена- Историја
 107. Бакић Ника- Историја
 108. Ћуковић Милена- Филозофија
 109. Јовић Зорана- Педагогија
 110. Алексић Велимир- Географија
 111. Радовић Анђела- Психологија
 112. Skempri Ioanna- Образовање учитеља
 113. Петровић Сара- Предшколско образовање
 114. Вујовић Стефан- Образовање учитеља
 115. Дамјановић Милица- Руски језик и књижевност
 116. Булатовић Марица- Српски језик и књижевност
 117. Осмајлић Јелена- Предшколско васпитање
 118. Ђукић Стефан- Географија
 119. Добрашиновић Никола- Географија
 120. Божовић Милосав- Географија
 121. Милена Ивановић – Предшколско васпитање
 122. Станишић Сретен- Њемачки језик и књижевност
 123. Ковачевић Христина- Њемачки језик и књижевност
 124. Шћекић Ивона- Њемачки језик и књижевност
 125. Ковачевић Александра- Руски језик и књижевност
 126. Митровић Ксенија- Руски језик и књижевност
 127. Попадић Петар- Филозофија
 128. Радоњић Мина- Социологија
 129. Лалатовић Ђуро – Биљна производња
 130. Крстовић Живко – Биљна производња
 131. Вулић Лука – Биљна производња
 132. Александар Ђурђевац – Анимална призводња
 133. Анђа Кнежевић – Биљна производња
 134. Нађа Стијеповић – Биљна производња
 135. Анастасија Јокић – Биљна производња
 136. Никола Обрадовић – Биљна производња
 137. Марија Ковачевић – Биљна производња
 138. Ана Зиндовић – Биљна производња
 139. Сузана Сошић – Биљна производња
 140. Бојана Зејак – Биљна производња
 141. Сања Бијелић – Биљна производња
 142. Јована Спасојевић – Биљна производња
 143. Рајка Радић – Биљна производња
 144. Сандра Џогановић – Биљна производња
 145. Зорана Кљајевић – Биљна производња
 146. Рајковић Богдан – Биљна производња
 147. Ивана Копривица – Биљна производња
 148. Нина Пантовић – Биљна производња
 149. Александра Зечевић – Биљна производња
 150. Јелић Тијана – Анимална производња
 151. Марковић Марко – Анимална производња
 152. Голубовић Маријана – Анимална производња
 153. Гаровић Максим – Анимална производња
 154. Дамјановић Николина – Анимална производња
 155. Станковић Светозар – Анимална производња
 156. Зековић Милена – Анимална производња
 157. Христина Шекуларац – Биљна производња
 158. Татјана Булатовић – Биљна производња
 159. Николина Мушикић – Биљна производња
 160. Влајко Николић, УЦГ, ПМФ, Физика
 161. Никола Остојић,УЦГ, ПМФ, Физика
 162. Стефан Савићевић, УЦГ, Машински факултет
 163. Пеко Николић, УЦГ, ЕТФ
 164. Дејан Делић, УЦГ, Машински факултет
 165. Петар Мркаић, УЦГ, Машински факултет
 166. Дејан Лутовац, УЦГ, Машински факултет
 167. Небојша Касалица, УЦГ, ПМФ
 168. Марко Бошковић, УЦГ, ЕТФ-Магистрант
 169. Стојан Терзић, ФДЕС-Магистрант
 170. Славиша Зековић, УДГ- Математика
 171. Филип Павићевић, УЦГ, ЕТФ
 172. Стефан Шиповац, УЦГ, Машински факултет
 173. Јован Радановић, УЦГ, Медицински факултет
 174. Јелена Величковић, УЦГ, ЕТФ
 175. Анђелко Обрадовић, УЦГ, ЕТФ
 176. Никола Ђукић, УЦГ, ЕТФ
 177. Снежана Радовић, УЦГ, ПМФ
 178. Јована Богдановић, УЦГ, ПМФ-Магистрант
 179. Сања Миљанић, УЦГ, Медицински Факултет
 180. Милисав Минић, УЦГ, ЕТФ
 181. Лазар Брауновић, УЦГ, ПМФ, Физика
 182. Милош Дуборија, УЦГ, ПМФ
 183. Владимир Контић, УЦГ, ПМФ
 184. Лука Тапушковић, УЦГ, ФТХ
 185. Анђела Шалетић, УЦГ, ПМФ, Физика
 186. Јелена Шћепановић, УЦГ, Правни факултет
 187. Катарина Бојовић, УЦГ, Фармација
 188. Сандра Бубања, УЦГ, Фармација
 189. Тамара Савић, УЦГ, Фармација
 190. Немања Савић, УЦГ, Правни факултет
 191. Зарија Лутовац, УЦГ, Фармација
 192. Филип Лончар, УЦГ, ФПН
 193. Милица Николић, УЦГ, ПМФ, Физика
 194. Катарина Ђеловић, УДГ, Геодезија
 195. Аница Кнежевић, УЦГ, Металуршко-Технолошки факултет
 196. Јована Пешић, УЦГ, Правни факултет
 197. Душко Јаковљевић, УЦГ, Грађевински факултет
 198. Млађан Миловић, УЦГ, Грађевински факултет
 199. Божидар Јанкетић, УЦГ, ПМФ
 200. Даница Кнежевић, УЦГ, ЕТФ
 201. Анђела Вешовић, УЦГ, ПМФ, Физика
 202. Гаврило Шћекић, УЦГ, Грађевински факултет
 203. Анђела Брновић, Универзитет у Новом Саду, Хемија-Докторант
 204. Сандра Драганић, ФТХ
 205. Драгана Перовић, ФТХ
 206. Катарина Максимовић, ФТХ
 207. Теодора Тапушковић, БУ, ФМУ
 208. Аница Јовановић, ФТХ
 209. Валентина Перуничић, Пословне студије
 210. Радован Рабреновић, ФТХ
 211. Лазар Јокановић, ФТХ
 212. Томић Светлана- Факултет политичких наука
 213. Стефан Миличић, УЦГ, МАшински факултет
 214. Валентина Ракоњац, УЦГ, Правни факултет
 215. Јелена Манојловић, УЦГ, Машински факултет
 216. Милица Караџић, УЦГ, Машински факултет
 217. Коста Милачић, УЦГ, Економски факултет
 218. Лазар Лаличић, Факултет страних језика
 219. Анђела Пајковић, УЦГ, Економски факултет
 220. Љубица Лекић, УЦГ, Економски факултет
 221. Матија Барјактаревић, УЦГ, ЕТФ
 222. Игњат Бабић, УЦГ, Машински факултет
 223. Матија Тијанић, УЦГ, ЕТФ
 224. Владимир Јововић, УЦГ, ЕТФ
 225. Богдан Бојовић, УЦГ, Медицински факултет
 226. Божидар Дашић, УЦГ, Медицински факултет
 227. Александар Бакрач, УЦГ, Машински факултет
 228. Стефан Џаковић, УЦГ, Економски факултет
 229. Божидар Ћирковић, УЦГ, Машински факултет
 230. Јелена Ћирковић, УЦГ, Машински факултет
 231. Илија Ћирковић, УЦГ, Грађевински факултет
 232. Славко Тијанић, УИС, Стоматологија
 233. Александра Пешић, Архитектонски факултет
 234. Ана Беговић, УЦГ, Правни факултет
 235. Василиса Влаховић, УЦГ, ЕТФ
 236. Милица Фуштић, УЦГ, Правни Факултет
 237. Јелена Влаховић, УЦГ, Економски факултет
 238. Бојана Ђурђевац, УЦГ, ЕКономски факултет
 239. Милица Живковић, УМ, ФВУ
 240. Јелена Хајдуковић, Фармација
 241. Марија Рајковић, УЦГ, Машински факултет
 242. Томановић Драгана, УЦГ, Машински факултет
 243. Тијана Мићовић, УЦГ, Машински факултет
 244. Миодраг Булатовић, УЦГ, Машински факултет
 245. Нина Кривокапић, УЦГ, Машински факултет
 246. Велимир Шошкић, УЦГ, Машински факултет
 247. Војислав Радевић, УЦГ, Машински факултет
 248. Мирјана Копривица, УЦГ, Машински факултет
 249. Стефани Дедајић, УЦГ, Машински факултет
 250. Јасмина Петровић, УЦГ, Машински факултет
 251. Дејана Петровић, УЦГ, Машински факултет
 252. Милош Пеличић, УЦГ, Машински факултет
 253. Воин Јокић, УЦГ, Машински факултет
 254. Никола Нишавић, УЦГ, Машински факултет
 255. Максим Ламбулић, УЦГ, Машински факултет
 256. Никола Војиновић, УЦГ, Машински факултет
 257. Милица Радуловић, УЦГ, Машински факултет
 258. Вељко Пешукић, УЦГ, Машински факултет
 259. Срђа Костић, УЦГ, Машински факултет
 260. Марко Чепић, УЦГ, Машински факултет
 261. Стефан Јеловац, УЦГ, Машински факултет
 262. Данило Мршовић, УЦГ, Машински факултет
 263. Владан Јокић, УЦГ, Машински факултет
 264. Јелена Костић, УЦГ, Правни факултет
 265. Јован Вуковић, УЦГ, Биотехнички факултет
 266. Владан Радевић, УЦГ, Биотехнички факултет
 267. Марко Кркаловић, УЦГ Економски факултет
 268. Александар Ђуричанин, УЦГ Правни факултет
 269. Михајло Нововић, УЦГ Правни
 270. Човић Борка, УЦГ машински факултет
 271. Радомир Крковић, УЦГ машински факултет
 272. Дарко Мучалица, Филозофски факултет
 273. Јелена Бјелица, УЦГ, Биотехнички факултет
 274. Александра Минић,УЦГ Фармација
 275. Војин Пековић, УЦГ, Машински факултет
 276. Иван Шћекић, УЦГ, Машински факултет
 277. Бранимир Балтић, УЦГ, Машински факултет
 278. Милош Рајковић, УЦГ, Правни факултет-Магистрант
 279. Савић Јованчевић, УЦГ, Машински факултет
 280. Лука Радичевић, УЦГ, Машински факултет
 281. Сања Канкараш, Медицински факултет у Фочи
 282. Јаков Нинковић, Правни факултет
 283. Валерија Пекић, Правни факултет
 284. Никола Бубања, УЦГ, Филозофски факултет, Историја
 285. Јована Секулић, ФТХ
 286. Андрија Блечић, УЦГ, Биотехнички
 287. Никола Пејовић, УЦГ, ЕТФ
 288. Александар Жижић, УЦГ, ЕТФ
 289. Ђоле Лутовац, Универзитет у Бања Луци, геодезија
 290. Ивана Нишавић, УЦГ, ЕТФ
 291. Милица Краљ, ФТХ
 292. Анастазија Ђуришић, Поморски факултет у Бару
 293. Филип Нишавић, УЦГ, АФ
 294. Александра Марсеић, магистрант АФ Београд
 295. Немања Јокановић, магистрант АФ УЦГ
 296. Лука Вујовић, магистрант Подгорица
 297. Данило Савовић, АФ Подгорица
 298. Маја Радоњић, магистрант АФ Београд
 299. Филип Кажић, АФ УЦГ
 300. Милош Пљеваљчић, Машински УЦГ
 301. Филип Вујовић, УЦГ ГФ
 302. Никола Жижак, УЦГ ГФ
 303. Лука Шћепановић, УЦГ ГФ
 304. Петар Марковић, УЦГ ГФ
 305. Снежана Симоновић, УЦГ ГФ
 306. Андрија Рајковић, УЦГ ГФ
 307. Никола Домазет, УЦГ ГФ
 308. Владе Бајчета, УЦГ ГФ
 309. Раичевић Вук- ДИФ
 310. Барјактаровић Данило- ДИФ
 311. Вуковић Филип- ДИФ
 312. Шћекић Никола- ДИФ
 313. Савовић Бојан- ДИФ
 314. Чађеновић Никола- ДИФ
 315. Радовић Матија- ДИФ
 316. Џогазовић Стефан- ДИФ
 317. Контић Максим   – Енергетика и аутоматика
 318. Кнежевић Милош – Енергетика и аутоматика
 319. Војводић Немања – Студије примијењеног рачунарства
 320. Војводић Николина – Студије примијењеног рачунарства
 321. Миленковић Симо – Енергетика и аутоматика
 322. Касалица Данило – Електроника,телекомуникације и рачунари
 323. Влаховић Дијана – Електроника,телекомуникације и рачунари
 324. Мугоша Милена – Енергетика и аутоматика
 325. Живковић Данило – Енергетика и аутоматика
 326. Рашковић Дејан – Енергетика и аутоматика
 327. Крулановић Василије – Енергетика и аутоматика
 328. Крулановић Милутин – Енергетика и аутоматика
 329. Пејовић Миланка – Енергетика и аутоматика
 330. Недовић Милош – Енергетика и аутоматика
 331. Алигрудић Јован – Енергетика и аутоматика
 332. Драгишић Никола – Енергетика и аутоматика
 333. Бакрач Сара – Енергетика и аутоматика
 334. Стаматовић Јана – Енергетика и аутоматика
 335. Драговић Лука – Енергетика и аутоматика
 336. Бабић Лазар – Енергетика и аутоматика
 337. Мијушковић Јован – Студије примијењеног рачунарства
 338. Зековић Александар – Енергетика и аутоматика
 339. Чуљковић Ружица – Енергетика и аутоматика
 340. Кнежевић Димитрије – Енергетика и аутоматика
 341. Бујишић Дамјан – Енергетика и аутоматика
 342. Мићуновић Вук – Енергетика и аутоматика
 343. Остојић Веселин – Енергетика и аутоматика
 344. Портић Кристина – Енергетика и аутоматика
 345. Лаушевић Тијана – Енергетика и аутоматика
 346. Караџић Дејан – Енергетика и аутоматика
 347. Азарић Андрија – Енергетика и аутоматика
 348. Машуловић Лазар – Енергетика и аутоматика
 349. Булатовић Маша – Енергетика и аутоматика
 350. Чуровић Немања – Енергетика и аутоматика
 351. Сандић Милета – Електроника,телекомуникације и рачунари
 352. Кликовац Игор – Електроника,телекомуникације и рачунари
 353. Јоксимовић Ивана – Електроника,телекомуникације и рачунари
 354. Вучинић Тијана – Електроника,телекомуникације и рачунари
 355. Милановић Вук – Електроника,телекомуникације и рачунари
 356. Божовић Божо – Електроника,телекомуникације и рачунари
 357. Лончар Ивана – Електроника,телекомуникације и рачунари
 358. Анђушић Тамара – Електроника,телекомуникације и рачунари
 359. Вуксановић Лидија – Електроника,телекомуникације и рачунари
 360. Радоњић Анђела – Електроника,телекомуникације и рачунари
 361. Дангубић Никола – Електроника,телекомуникације и рачунари
 362. Белевић Марко – Електроника,телекомуникације и рачунари
 363. Обрадовић Мишо – Електроника,телекомуникације и рачунари
 364. Павићевић Филип – Електроника,телекомуникације и рачунари
 365. Банковић Лазар – Електроника,телекомуникације и рачунари
 366. Рабреновић Немања – Електроника,телекомуникације и рачунари
 367. Рогановић Бошко – Електроника,телекомуникације и рачунари
 368. Милошевић Василије – Енергетика и аутоматика
 369. Нишавић Ивана – Електроника,телекомуникације и рачунари
 370. Зајовић Стефан – Електроника,телекомуникације и рачунари
 371. Церовић Милутин – Енергетика и аутоматика
 372. Јакшић Милош – Енергетика и аутоматика
 373. Булатовић Душко – Студије примијењеног рачунарства
 374. Радојчић Никола – Електроника,телекомуникације и рачунари
 375. Мацановић Лука – Електроника,телекомуникације и рачунари
 376. Стругар Младен – Енергетика и аутоматика
 377. Стојановић Марко   – Енергетика и аутоматика
 378. Барјактаревић Матија – Електроника,телекомуникације и рачунари
 379. Бујишић Бојана – Електроника,телекомуникације и рачунари
 380. Булатовић Лука – Електроника,телекомуникације и рачунари
 381. Лабан Маша – Електроника,телекомуникације и рачунари
 382. Никчевић Бошко – Електроника,телекомуникације и рачунари
 383. Бибић Урош – Електроника,телекомуникације и рачунари
 384. Вид Кргушић – Енергетика и аутоматика
 385. Јушковић Никола – Електроника,телекомуникације и рачунари
 386. Спајић Кристина – Електроника,телекомуникације и рачунари
 387. Никодин Пековић – Студије примијењеног рачунарства
 388. Лекић Бранислав – Студије примијењеног рачунарства
 389. Бандовић Лука – Студије примијењеног рачунарства
 390. Марсенић Дејан – Студије примијењеног рачунарства
 391. Остојић Никола – Студије примијењеног рачунарства
 392. Унковић Јована – Студије примијењеног рачунарства
 393. Кукуличић Жељко – Студије примијењеног рачунарства
 394. Пековић Милета – Студије примијењеног рачунарства
 395. Стојановић Стефан – Студије примијењеног рачунарства
 396. Станић Мироје – Студије примијењеног рачунарства
 397. Мојашевић Радоје – Студије примијењеног рачунарства
 398. Вукићевић Немања – Студије примијењеног рачунарства
 399. Симовић Балша – Студије примијењеног рачунарства
 400. Аковић Миљан – Студије примијењеног рачунарства
 401. Јеврић Михаило – Студије примијењеног рачунарства
 402. Шљивавчанин Владимир – Студије примијењеног рачунарства
 403. Пајовић Марко – Студије примијењеног рачунарства
 404. Војиновић Марина – Студије примијењеног рачунарства
 405. Потпара Никола – Студије примијењеног рачунарства
 406. Јањушевић Горан – Студије примијењеног рачунарства
 407. Вуковић Стеван – Студије примијењеног рачунарства
 408. Поповић Петар – Студије примијењеног рачунарства
 409. Милошевић Стефан – Студије примијењеног рачунарства
 410. Обрадовић Алекса – Електроника,телекомуникације и рачунари
 411. Печурица Филип – Студије примијењеног рачунарства
 412. Бакић Жељка – Студије примијењеног рачунарства
 413. Миличић Мирко – Електроника,телекомуникације и рачунари
 414. Манојловић Лука – Електроника,телекомуникације и рачунари
 415. Бујишић Невена – Електроника,телекомуникације и рачунари
 416. Ђуришић Владимир – Електроника,телекомуникације и рачунари
 417. Лазаревић Милош – Електроника,телекомуникације и рачунари
 418. Ракоњац Теодора – Електроника,телекомуникације и рачунари
 419. Голубовић Тијана – Електроника,телекомуникације и рачунари
 420. Војиновић Иван – Енергетика и аутоматика
 421. Дукић Викторија – Електроника,телекомуникације и рачунари
 422. Милош Булајић – Студије примијењеног рачунарства
 423. Голубовић Павле – Енергетика и аутоматика
 424. Драгојевић Никола – Електроника,телекомуникације и рачунари
 425. Зоговић Јован – Електроника,телекомуникације и рачунари
 426. Ђурђевац Јована – Електроника,телекомуникације и рачунари
 427. Сандић Александра – Електроника,телекомуникације и рачунари
 428. Браић Милан – Електроника,телекомуникације и рачунари
 429. Војиновић Милица – Електроника,телекомуникације и рачунари
 430. Алексић Андрија – Енергетика и аутоматика
 431. Жижић Андријана – Енергетика и аутоматика
 432. Бојић Михаило – Студије примијењеног рачунарства
 433. Тодоровић Драгана – Енергетика и аутоматика
 434. Павле Љумовић- Рачунарство и информационе технологије
 435. Богић Булатовић- Математика и рачунарске науке
 436. Ива Вучићевић- Рачунарство и информационе технологије
 437. Анђела Јовановић- Математика и рачунарске науке
 438. Иванка Пипер- Математика и рачунарске науке
 439. Ђурђина Конатар- Математика и рачунарске науке
 440. Александар Драгаш- Математика и рачунарске науке
 441. Лука Миликић- Математика и рачунарске науке
 442. Јован Јањушевић- Математика и рачунарске науке
 443. Милица Булатовић- Рачунарство и информационе технологије
 444. Лука Мугоша- Рачунарство и информационе технологије
 445. Софија Остојић- Рачунарство и информационе технологије
 446. Никола Цупара- Рачунарство и информационе технологије
 447. Јакша Мрдак- Рачунарство и информационе технологије
 448. Бранко Теофилов- Рачунарство и информационе технологије
 449. Данило Вукчевић- Рачунарство и информационе технологије
 450. Ивана Булатовић- Рачунарство и информационе технологије
 451. Милош Остојић- Рачунарство и информационе технологије
 452. Милош Ћупић- Рачунарство и информационе технологије
 453. Катарина Бандовић- Рачунарство и информационе технологије
 454. Огњен Шубарић- Рачунарство и информационе технологије
 455. Андрија Дробњак- Математика
 456. Данило Мирковић- Рачунарске науке
 457. Теодора Бенић- Рачунарске науке
 458. Ивана Обрадовић- Математика и рачунарске науке
 459. Душан Стаматовић- Математика и рачунарске науке
 460. Марина Радуловић- Рачунарске науке
 461. Милица Станишић- Математика и рачунарске науке
 462. Милош Дуборија- Рачунарске науке
 463. Радош Чукић- Рачунарство и информационе технологије
 464. Теодора Булатовић- Рачунарске науке
 465. Лазар Ракоњац- Рачунарство и информационе технологије
 466. Младен Маслак- Рачунарске науке
 467. Милован Кадић- Рачунарске науке
 468. Наташа Мијатовић- Рачунарске науке
 469. Никола Перуницић- Рачунарство и информационе технологије
 470. Мартина Булатовић- Математика и рачунарске науке
 471. Саво Дробњак- Рачунарске науке
 472. Велибор Дошљак- Математика и рачунарске науке
 473. Војислав Ђилас- Рачунарске науке
 474. Војка Раичевић- Математика и рачунарске науке
 475. Павле Дејановић- Рачунарство и информационе технологије
 476. Милош Комненовић- Математика и рачунарске науке
 477. Душан Мрдак- Рачунарске науке
 478. Анђела Вућић – Рачунарство и информационе технологије
 479. Милица Марковић- Математика и рачунарске науке
 480. Андреа Крунић- Математика и рачунарске наукеславица
 481. Веселин Планић- Рачунарство и информационе технологије
 482. Јована Велич- Рачунарство и информационе технологије
 483. Саша Мишковић- Рачунарство и информационе технологије
 484. Милена Радановић- Рачунарство и информационе технологије
 485. Наташа Мусић- Математика
 486. Данило Вукчевић- Рачунарство и информационе технологије
 487. Тијана Драгнић- Математика и рачунарске науке
 488. Предраг Брајовић- Рачунарске науке
 489. Богдан Ракоњац- Математика и рачунарске науке
 490. Милан Цвијовић- Рачунарство и информационе технологије
 491. Лука Божовић- Рачунарске науке
 492. Анђела Божовић- Математика и рачунарске науке
 493. Славица Ковачевић- Математика и рачунарске науке
 494. Данијела Дамјановић- Математика и рачунарске науке
 495. Исидора Магделинић- Математика и рачунарске науке
 496. Ивана Фатић- Математика
 497. Радуновић Ивона- Рачунарство и информационе технологије
 498. Никола Перуничић- Рачунарство и информационе технологије
 499. Александра Дедовић- Математика и рачунарске науке
 500. Соња Кнежевић- Рачунарске науке
 501. Вујановић Марина- Математика и рачунарске науке
 502. Драгана Јоксимовић- Математика и рачунарске науке
 503. Дејан Тодоровић- Рачунарске науке
 504. Лидија Грдинић- Математика и рачунарске науке
 505. Вуксан Драгаш- Рачунарске науке
 506. Сара Ћуковић- Математика
 507. Владимир Булатовић- Математика
 508. Милева Томашевић- Математика и рачунарске науке
 509. Дијана Поповић- Математика и рачунарске науке
 510. Тијана Цвијовић- Математика и рачунарске науке
 511. Анђела Масковић- Рачунарске науке
 512. Дуња Цмиљанић- Рачунарске науке
 513. Јелена Мердовић- Математика и рачунарске науке
 514. Милош Лакићевић- Рачунарске науке
 515. Алекса Додеровић- Рачунарске науке
 516. Марина Вучковић- Рачунарске науке
 517. Андријана Блечић- Рачунарске науке
 518. Ирина Лазаревић- Рачунарске науке
 519. Невена Ђуричковић- Рачунарске науке
 520. Ана Мановић- Биологија
 521. Урош Савић- Рачунарске науке
 522. Милка Дедеић- Рачунарске науке
 523. Ивона Божовић- Рачунарске науке
 524. Гордана Вуковић- Математика и рачунарске науке
 525. Јована Драшковић- Рачунарске науке
 526. Лука Шекуларац- Математика и рачунарске науке
 527. Тијана Богавац- Математика и рачунарске науке
 528. Кристина Шћекић- Математика и рачунарске науке
 529. Филип Радоњић- Рачунарство и информационе технологије
 530. Јелена Радовановић- Рачунарство и информационе технологије
 531. Алекса Радовановић- Рачунарство и информационе технологије
 532. Санда Пипер- Математика и рачунарске науке
 533. Марија Дошљак- Математика и рачунарске науке
 534. Нела Бабовић – Поморски факултет
 535. Андријана Шпањевић – Поморски факултет
 536. Данијела Фемић – Поморски факултет
 537. Витко Пљеваљчић – Поморски факултет
 538. Петар Дурутовић – Поморски факултет
 539. Бранко Осмајић – Поморски факултет
 540. Марко Митровић – Поморски факултет
 541. Милош Кршикапа – Поморски факултет
 542. Јована Боичић – Туризам и хотелијерство
 543. Богдан Фемић- Поморски факултет
 544. Александра Савић – Туризам и хотелијерство
 545. Марија Вујадиновић – Туризам и хотелијерство
 546. Данијела Иветић – Поморски факултет
 547. Сара Лаковић – Туризам и хотелијерство
 548. Велизар Станишић – Поморски факултет
 549. Лука Станишић – Поморски факултет
 550. Сандра Радевић – Поморски факултет
 551. Дијана Бећир – Поморки факултет
 552. Валентина Лекић – Поморски факултет
 553. Зорана Ракочевић – Поморски факулет
 554. Марко Мићуновић – Поморски факултет
 555. Момчило Милићевић – Поморски факултет
 556. Александар Јокић – Поморски факултет
 557. Анђела Јовићевић – Поморски факултет
 558. Теодора Голубовић – Поморски факултет
 559. Сузана Вуксановић – Поморски факлутет
 560. Сандра Зековић – Туризам и хотелијерство
 561. Аница Перишић – Поморски факултет
 562. Љепосава Дурковић – Поморски факултет
 563. Анђела Вуковић – Поморски факултет
 564. Марија Анђушић – Туризам и хотелијерство
 565. Марко Матковић – Поморски факултет
 566. Вуко Ивановић – Поморски факултет
 567. Рајко Лабан – Поморски факултет
 568. Предраг Лековић – Поморски  факултет
 569. Бобан Радевић – Поморски факултет
 570. Немања Каматина – Поморски факултет
 571. Срђан Ступић – Поморски факултет
 572. Александар Јокић – Поморски факултет
 573. Иван Језерник – Туризам и хотелијерство
 574. Анастасија Живковић – Поморски факултет
 575. Божидар Дамјановић – Поморски факултет
 576. Кристина Крковић – Поморски факултет
 577. Дејан Тодоровић – Поморски факултет
 578. Јован Чоловић – Поморски факултет
 579. Илија Кнежевић – Поморски факултет
 580. Лука Ковачевић – Поморски факултет
 581. Јована Јоксимовић – Тиризам и Хотелијерство
 582. Марија Булатовић – Поморски факултет
 583. Радомир Тешановић – Поморки факултет
 584. Никола Бокун -Поморски факултет
 585. Јелка Вилотијевић – Поморски факултет
 586. Андре Марићевић- Поморски факултет
 587. Милица Радуловић – Поморски факултет
 588. Војин Влаовић – Поморски факултет
 589. Петар Балтић – Поморски факултет
 590. Лазар Суџум, Електротехнички Београд
 591. Милорад Дамјановић, Економски факултет Гетеов Универзитет у Франкфурту
 592. Филип Радојевић, Универзитет у Марибору Факултет за грађевину, инжењеринг и архитектуру
 593. Марко Дринчић Архитектонски факултет Београд
 594. Петар Тадић, Тринити Колеџ Даблин, Катедра за математику
 595. Милан Шљиванчанин Медицински факултет Београд
 596. Хелена Стругар, Правни факултет Београд
 597. Јована Раичевић, Фармацеутски факултет Београд
 598. Жарко Братић, Универзитет у Марибору, Економско-пословни факултет
 599. Маша Даниловић, Филозофски факултет у Београду
 600. Ивановић Исидора, Архитектонски факултет Београд
 601. Милош Манојловић, Филозофски факултет у Београду
 602. Исидора Ћоровић, Пољопривредни факултет у Београду
 603. Радмила Булатовић, Филолошки факултет у Београду
 604. Павле Горашевић, Електротехнички факултет Универзитет у Београду
 605. Марија Живковић, Медицински факултет Београд
 606. Ивана Маљевић, електротехнички факултет у Београду
 607. Шћепан Гардашевић, Архитектонски факултет у Београду
 608. Горан Гутовић, Факултет Организационих Наука у Београду
 609. Теодора Нововић, Факултет безбједности у Београду
 610. Јелена Станић, Универзитет у Салцбургу, Факутет политичких наука
 611. Мина Ђурашевић, Факултет за туризам и угоститељство- AIM, Париз Француска
 612. Маша Чолаковић-Хемијски факултет Београд
 613. Вера Секулић, Политехнички факултет Милано
 614. Марија Костић, Факултет техничких наука Нови Сад

Извор: Митрополија црногорско-приморска