Свечана Литија у Прибоју на дан Тријумфа Православља

У прву недељу Великог поста, 5. марта 2023. године, на дан када православна Црква прославља Недељу Православља, сећајући се велике победе Цркве над иконоборачком јереси, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју.

Саслуживали су настојатељ Богородичиног манастира у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, пароси прибојски протојереј-ставрофор Јово Андан, протојереји Спасоја Вујанић и Немања Вранић, секретар Епархије милешевске јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

Верујући народ Прибоја и његове околине, сабрао се у великом броју је дошао на литургијском сабрању наслађујући се Пречасним Тајнама Христовим, Телом и Крвљу Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа.

Након Божанске Литургије из храма је пошла велика свечана Литија улицама Прибоја предвођена Епископом Атанасијем и свештенством, којој се потом прикључила и литија из Прибојске Бање на чијем је челу био парох бањски јереј Ненад Тешић и чији су учесници носили српску тробојку дугу педесет метара.

По повратку пред храм Васкрсења Христовог Преосвећени Епископ Атанасије се обратио сабраном верном народу пригодном беседом: – Дан када је установљен овај празник је био дан Тријумфа Православља, дан радости. Хришћани су онда победили, одгнавши сва крива учења, ослободивши се свих кривих путева, ослободивши се свих заблуда, успевши да остваре Христову науку, Христов позив да љубимо Бога, Христов позив да разумемо и схватимо и прихватимо да су они око нас наша браћа.

– Господ наш је човеку за спасење одредио, наменио, поклонио покајање, ту способност да, слушајући глас Његов Божији и Његову науку, може почети из почетка и увек правилно. А то правилно је све изложено у Његовој науци, у Христовом Јеванђељу, и о томе можемо читати и увек читамо. Имамо правог и непогрешивог Учитеља, који је зато и дошао да нас научи путу правог живота, путу Истине, који води у Живот Вечни.

– Сви разлози да тријумфујемо јесу у нашој способности да себе преиначимо на прави начин. Ако и једну слабост у себи победимо данас, на дан Победе, то јест у Недељу Православља, то је већ наш успех и наша победа. Тај мали помак, ако га успемо направити, омогућиће нам да идемо увек корак по корак, из победе у победу.

– Визија мира и братољубља је Христова, Божанска, и за то се молимо, ка томе тежимо и настојимо. Ако будемо сложни и постанемо као једно биће, што и Господ тражи од нас, ето, то је круна нашег успеха, данашњег празника Победе Православља, рекао је Епископ Атанасије.

Након Литије, братство храма уприличио је трпезу љубави за којом се повео богоугодни разговор.