Свечано прослављен Празник Усековања главе Св. Јована Крститеља у Милешеви

На Празник Усековања главе Св. Јована Крститеља, 11. септембра ове године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанствену Литургију у манастиру Милешеви. Епископу су саслуживали архимандрит Леонтије, духовник манастира Милешеве и протођакон Никола Перковић. За певницом су одговарале сестре манастира Милешеве предвођене Високопреподобном игуманијом монахињом Аквилином.

Светој Литургији су поред верујућег народа из Пријепоља и околних милешевских села присуствовале и сестре манастира Бешка на Скадарском језеру које су узеле учешћа у Светој тајни Причешћа.

Говорећи о значају самог Празника Епископ Атанасије је између осталог рекао: „У тропару Св. Јовану се пева да је он проповедао и онима у аду, и то се пева најмање хиљаду и по година. Св. Јован и даље проповеда онима који су у аду. Има ли ту нас браћо и сестре? И нама он проповеда. Овај свет и даље у злу лежи. Истина, један део овога света Господ је избистрио и излечио али не сав простор. Није свачије срце излечено, и није свачији ум избистрен, често се мути, често у срце улази ад. Али чујмо непрестано глас Св. Јована Крститеља, он показује на Христа Спаситеља, јагње Божије које узима на себе грехе света, и наше грехе, наше пропусте и грешке, наше слабости“.

„Свети Јован нас данас подсећа на Христа, који зна све, који је Логос Божији, Разум Божији, Реч Божија, Свемоћ јер исцељује. Он је најбољи дародавац који дарује здравље и живот вечни. Има ли већег дародавца? Дарује ти живот, и то вечни. Ова земаљска блага да и не помињемо, све што је потребно, Он дарује“.

„Браћо и сестре ми смо позвани да чујемо глас Св. Јована Крститеља, нарочито да га гласно чујемо када осећамо да смо зашли у ад, јер понекад зађемо. Има нас свукуда, понекад зађемо у ад, понекад, тачно, по милости Божијој и изиђемо из ада, удишемо чист ваздух, грејемо се на Божијем сунцу. Али да чујемо глас Св. Јована Крститеља, да бисмо увек били на светлости и на чистом, бистром ваздуху“.

„Имам жељу и намеру, а да Бог дâ да се то и оствари, да овај Свети манастир Милешева, манастир Св. Саве, буде управо то место где ће се глас Св. Јована Крститеља увек и најјаче чути“.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку