Света архијерејска Литургија у Бањи код Прибоја

Надам молитвеног прослављања Светог Атанасија Атонског и Светог Сергија Радоњешког, 18. јула 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски господин Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Бањи код Прибоја. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира Бања јеромонах Јован и ђакон Милорад Петровић.

Тумачећи прочитани одељак из Светог Јеванђеља Епископ Атанасије је рекао: – Овај свети дан нас храни божанским даровима. Храни нас и Божанском науком, и данас се подсећамо на оно што је Господ чинио док је земљом ходио и подсећамо се на оно што Он и даље наставља да чини кроз своје угоднике, кроз оне који га достојно представљају на земљи. Свето Јеванђеље и Божији угодници сведоче нам да је Господ Исус Христос једини спаситељ света.

– Сви они који су имали јасне духовне очи такође су то препознали, да је Он једини спаситељ света, једини кога се треба држати, и видели су да нико не може спасити човека осим Он, Господ наш. Много је људи који су желели да буду уместо Христа. Много је људи којима Христос смета, својим именом, својим местом у историји, својим местом у срцима људи. Много је људи који би желели да се њима клањамо и да њих следимо. Они који су против Христа устајали, како описује Јеванђеље и како бележи историја, су били углавном они који су Христу завидели. Видели су они Његова дела и дивили се Његовим делима али навише су му завидели, и због тога су га прогонили.

– Оружје Божије јесте Љубав Божија, Љубав Божанска, љубав према Богу, љубав према ближњима, љубав према божанској творевини, љубав према онима који нас не воле. Љубав хришћанска јесте љубав која се може поредити са трчањем на стази са препонама. Таква је хришћанска љубав – волети и оне који се опиру вашој љубави, волети и оне који на вашу љубав узвраћају мржњом, не само хладноћом. То могу само хришћани, који су научени од Христа, наоружани Његовом благодаћу, извежбани у страдањима, у смирењу, у трпљењу, истакао је Епископ Атанасије, подсећајући да је такав био и Свети Атанасије Атонски кога данас прослављамо.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку