Света архијерејска Литургија у храму Светог Георгија на Гукама

На почетку Великогоспојинског поста, 14. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Пљеваљском насељу Гуке. Саслуживали су протојереј-ставрофор Дарко Јовић, протојереј Никола Перковић, јереј Миодраг Топаловић из Архиепископије београдско-карловачке, јереј Мишел Мемишевић и ђакон Радан Драгутиновић.

Након отпуста Преосвећени је поучио верни народ Божији сабран у храму на Гукама указујући на прочитани одељак из Светог Писма: – Господ наш Исус Христос остао је са Оцем Својим Небеским и Оцем нашим у трајној заједници. Он је једно са Њиме, један Бог. Али, Он као човек борави са нама. И када се мало удаљио од својих ученика, да буде усамљен са Оцем Својим, ученици сами покушавају да пређу преко усталасаног, узнемиреног мора.

– Догодило се да су, како то често бива, дунули јаки ветрови, који су узнемирили морску површину и лађу. И ученици који су били у лађи нашли су се у опасности. Но, Господ, иако се физички био удаљио од својих ученика, зна шта се са њима догађа и пошао је ка њима.

– Прича коју смо данас чули из Светог Писма, показује наш однос према животу. Сами можемо закључити да ли се може пловити самостално. Ми без Господа Христа не бисмо могли пловити овим животом безбедно. Овај свет је рањен грехом. Грех је усталасао свет, покренуо ветрове, покренуо болести. Зато се молимо Богу да буде увек са нама. Да буде наша заштита и наш предводник, да свет сачува од земљотреса и поплава. Богу нашем, који то може и хоће, нека је слава, закључио је своју поуку Епископ Атанасије.

Братство храма Светог Георгија на Гукама приредило је у парохијском дому трпезу љубави за све присутне па је тако уз послужење продужено Евхаристијско сабрање започето у храму.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку