Света архијерејска Литургија у манастиру Свете Тројице код Пљеваља

Пете недеље Великог Васкршњег поста Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице код Пљеваља. Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице игуман Зосима, јеромонаси Јован и Матеј и протођакон Иван Савић.

Верни народ пљеваљског краја приступио је Светој Чаши и причестио се Христовим Телом и Крвљу.

Честитајући сабранима у манастиру Свете Тројице на учешћу у Литургији, владика је у пастирској беседи, између осталог рекао: – На свакој Божанској Литургији ми се придодајемо богочовечанској заједници, заједници Богочовечанског сабрања, где је Христос предводитељ а усмерење, увек је, Царство Небеско. Нама је потребно умеђе живљења, мудрост живљења. Посебно то изискује садашње стање у овоме свету, на читавој планети земљи.

– Највећа мудрост је у томе да успемо да будемо Христови сапутници и савременици. Кад ми не успевамо да будемо Његови сапутници и савременици Он нам помаже тако што Он постаје наш сапутник и наш савременик. Он је са нама. Кад ми не успевамо да будемо са Њиме Он опет оприсутњује себе да не бисмо били сами, тако да смо увек у стању да чујемо оно што нам Он говори.

– Читали смо данас из Светог Писма како Господ милостиво прашта нама, као својим синовима и кћерима, указујући нам своју љубав и своју пажњу и када ми посустанемо у идењу за Њиме. Чак и оне од људи одбачене Господ наш примећује и прихвата и признаје за своје кћери и своје синове. Зато би било најбоље да саберемо сву нашу пажњу и да пажљиво читамо оно што нам је дато из Јеванђеља, да се трудимо увек, читајући, да кроз своју пажњу постанемо савременици и да будемо присутни томе догађају, да будемо и ми прави ученици Христови.

– Идући ка празнику Васкрсења Христовога да прихватимо да будемо са Њиме у свему. Да прођемо са Њиме кроз сва понижења, кроз страдања, и да дочекамо и прославимо празник Светлог Васкрсења Христовог ојачани и припремљени за сва искушења која буду стајала на путу, пред нама, поручио је Епископ Атанасије.

Братство манастира Свете Тројице, са игуманом Зосимом, приредило је трпезу љубави у манастирској трпезарији.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку