Свети Јован Крститељ – борац против греха

На Сабор Светог Пророка, Претече и Крститеља Господњег Јована, 20. јануара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је служио Свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Новој Вароши.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Радмило Јањић, старешина Светотројичког храма; протојереј-ставрофор Милован Андрић, парох нововарошки; и протођакон Никола Перковић.

У својој беседи преосвећени Епископ је најпре честитао присутнима Празник Богојављења а затим говорио о светлом лику и делу Светог Јована: -Црква Христова данас слави једнога од највећих који су живели на земљи, слави борца против греха. Свети Јован запамћен је и као Крститељ Господњи и као борац против греха… А грех је највеће зло у свету и он је извор свих несрећа, извор смрти, болест живота. Грех уништава човека на сваки начин и за свагда. Зато се Свети Јован борио против греха људских, звао људе да приђу, објављивао њихову оболелост од греха, која води у смрт. Звао их је да приђу, да дефинишу и обелодане своју болест и да заједно с њим заратују против ње. И као што лекари прво дефинишу телесну болест, дају дијагнозу, тако се треба дефинисати и дијагностиковати и болест духовна – грех, да би се могло успешно борити против ње. А у данашње време имамо праву епидемију разних духовних болести, планетарних размера. Данашња техника, мобилни телефони и интернет омогућили су да се у свету прошири права епидемија, епидемија злурадости и оговарања, епидемија клеветања и мржње, права епидемија греха. Дакле, треба се борити против греха, и на то нас позива Свети Јован Крститељ речима које и данас одјекују васељеном: „Покајте се, јер се приближило Царство Небеско“.

Након Свете Литургије Епископ је посетио домове протојереја-ставрофора Радмила Јањића и протојереја-ставрофора Милована Андрића у Новој Вароши, као и дом протојереја-ставрофора Марка Папића у Прибоју, где је осветио славске колаче и кољива и био њихов драги гост поводом крсне славе – Светог Јована Крститеља.

Честитавши им крсну славу Преосвећени Владика је свештенике подржао у њиховом пастирском раду, нагласивши да је веома важно да својим животом дају добар пример парохијанима и да се угледају на Светог Јована Крститеља који је народ позивао на покајање, показујући му тако праву стазу која води у живот вечни, у живот са Богом.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку