Свети Јован Златоусти тумач вере хришћанске

На дан када наша Православна Црква прославља велико светило Цркве Божије Светог Јована Златоустог, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су духовник манастира архимандрит Леонтије, јереј Горан Крстић и ђакон Никола Перковић.

Сећајући се Светог Јована Епископ Атанасије је нагласио: – Хришћанин све време има у својим мислима и срцу лик Господа Христа, Богородице, Анђела и свих светих, али појединих дана посебно се нарочито задржавамо у своме гледању на светитељима које Црква саборно, заједнички прославља, нарочито тога дана. Данас је то Свети Јован Златоусти. У њему имамо протумачено целокупно хришћанство, вера је протумачена. Он је то протумачио у својим беседама, својим тумачењима Светога Писма, и имамо показано како се живи хришћански, онако како је он живео.

– Свети Јован Златоусти, проповедник Христа, проповедник спасења, наш заступник пред Богом, водио је сав свој живот по Јеванђељу, и друге је водио у тој јеванђелској науци Христовој која спасава. Он није само јеванђелски водитељ него је он и јеванђелски предводитељ јер је он био први који је ишао том науком, живео по тој науци Спаситељевој. И то би била сажимајућа ознака Светог Јована Златоустог, јеванђелски водитељ и предводитељ. То нека нам буде путоказ. Да из наших уста тече оно што је у спасењу и ка спасењу. Да не дозволимо да било чиме робујемо греху, да било којим делом нашег живота отпаднемо од Христа, поучио је присутне Епископ Атанасије.

Након Божанске службе Епископ Атанасије се сусрео са стручним тимом Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда, на челу са директором гђом Мирјаном Андрић и архитектом гђом Снежаном Јејић, шефом Одељења за архитектуру, који су дошли у обилазак манастира Милешеве како би сагледали положај и стање културног блага које је у овој великој светињи Српске Православне Цркве од њихове стране евидентирано и заштићено. У разговору са Преосвећеним Епископом Атанасијем саслушали су све предлоге и идеје око заштите и очувања културних добара, као и реализацију пројеката који су у току а за које је Завод струковно заинтересован.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку