Свети Николај је живео цео живот да Богу угоди

У четвртак 19. децембра 2019. на дан када наша Света Православна Црква прославља великог угодника Божијег, Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, свечано је прослављена храмовна слава у манастиру Бања Прибојска. Тим поводом, литургијске дарове у овој светињи принео је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење парохa прибојскoг протојерејa-ставрофорa Ранкa Милинчићa, парохa бањскoг јерејa Ненадa Тешићa и протођаконa Николe Перковићa.

Честитајући славу настојатељу бањске обитељи игуману Теофилу и његовом братству, али и свима осталима који су дошли у овај свети манастир да заједно са монаштвом и својим епископом прославе велико светило Цркве Христове Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, Епископ Атанасије је рекао: – Нека је срећна слава и срећан данашњи празник свима православним Србима и свима православнима у свету, да их Бог, молитвама Светог Николаја, утврди у вери православној, нади и љубави, у слози, у добрим делима, у свему доброме, у свему добром да нас Бог обједињава и да руководи нашим животима.

– Ми се светима обраћамо зато што су они блиски Богу. Свети Николај је један од таквих који су били и остали блиски са Богом. И због те блискости они су се Богоусличили, постали преображени, примили од Бога много особина, и много дарова од Њега зато добили. Зато су они постали мудри, чудотворци, исцелитељи. То је све показано у њиховим животима. Они су Бога стављали на прво место. Ми се од њих учимо да се Богу не обраћамо само онако успутно него да обратимо пажњу на Њега, да покажемо да нам је Он важан, да нам је Он битан, да Га волимо. Онај ко воли Бога он Њему посвећује пажњу, моли се, устаје на молитву, и слави Бога. Ми Бога славимо зато што је Он велики и зато што Га волимо. А Бог то и заслужује. Он је једини који заслужује бескрајно да му се дивимо и да га славимо, због Његове лепоте, величанствености, због Његове доброте. Онај ко воли Бога он и слуша Његов глас и учи Његове заповести.

– Апостол Павле нас позива да погледамо шта је воља Божија и да чинимо то што је Богу по вољи, да живимо Њему по вољи. А Свети Николај је живео цео живот Богу по вољи, да Богу угоди, поручио је присутнима Епископ Атанасије.

На крају Божанске Литургије Епископ Атанасије је заједно са свима присутнима узнео молитве и благодарност Богу и Његовом угоднику Светом Николају, освештао кољиво и пререзао славски колач. Сви су након Литургије били гости за славском трпезом где су кроз дружење и богоугодне разговоре наставили прослављати Бога и Његове Свете.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку