Свети Прокопије је живи путоказ за живот вечни

Црква Светог Великомученика Прокопија у Великој Жупи надомак Пријепоља прославила је у суботу, 21. јула 2018. године, свог патрона. Верни народ великожупске парохије са својим парохом протојерејом-ставрофором Живорадом Комљеновићем са радошћу је дочекао свог духовног пастира, Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија,  који је предстојао литургијским сабрањем у славу Божију и част Светог Прокопија.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Ранко Милинчић и Андрија Јанковић, протојереји Игор Ерић и Бранислав Стојановић, и протођакон Никола Перковић. После заамвоне молитве, Епископ, свештенослужитељи и народ пошли су у свечану Литију око цркве на крају које су освештани славски колач и жито.

Подсећајући учеснике молитвеног сабрања на живот Светог Прокопија, овенчан мученичким венцем, Преосвећени Епископ је рекао да је он живи путоказ за живот вечни: – Гледајући њега и његов пример, хиљаде и хиљаде су одмах поверовали, а и кроз историју даље гледајући на његов пример и помагани његовим молитвама, стотине хиљада и милиони се обраћају Господу нашем истинитоме на путу за живот вечни. Он је путоказ за вечни живот, али не мртав путоказ него жив човек који помаже, који је близак Богу. Људи желе да су блиски неким великим људима, да се виде са њима. Замислите колико је боље бити близак Богу свемоћном и живом. Захваљујући људима који су се Њему приближили, ми смо данас заштићени, имамо се коме обраћати и за здравље и сигурност, за слогу и крепост.

Литургијска радост продужена је и за трпезом љубави  у црквеној сали.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку