Свети пророк Илија бди ради нашег спасења

Традиционални Илиндански црквено-народни сабор, одржан је у порти манастира Светониколајевске обитељи у Бањи Прибојској, 2. августа 2018. године.

Најпре је верни народ дочекао свог духовног пастира, Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија, који је началствовао Божанском Литургијом уз саслужење свештеника и свештеномонаха епархија Дабробосанске, Франкфуртске, Шабачке и Милешевске. Литургијска радост била је увећана учествовањем великог броја верујућих људи и деце у Светој тајни причешћа. Након заамвоне молитве Владика је освештао славски колач и жито.

Поучавајући паству Владика је рекао да је Свети пророк Илија пример слуге Божијег који бди ради спасења народа, ради његовог правог хођења спреман је увек да дође и да све поправља, и све чини у правди према Богу и према ближњима: – Свети пророк Илија није имао намеру да покаже да је јачи и бољи од других, он је био само слуга Божији који је ревновао за спасење свога народа и за славу Божију, а то иде заједно. Кад се народ окрене Богу и поштује Бога онда је на путу вечног спасења, јер браћо и сестре нама је дато да живимо са Богом, нема спасења мимо Бога, јер Бог је извор живота, Он сам себе показује и доказује као живот, и даје себе као живот, и Њиме живимо, и крећемо се, и јесмо.

Затим је изведен културно-уметнички програм у коме су учешће узели прибојски здравичари, гуслари, песници, изворне групе и КУД “Дабар”, после којег је саборовање настављено за трпезом љубави уприличеној трудом настојатеља манастира архимандрита Теофила.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку