Свети Симеон нас призива код себе у Царство Небеско

У уторак 26. фебруара 2019. године, на дан када наша Света Црква молитвено прославља великог угодника Божијег, великог молитвеника пред престолом Божијим за сав српски род, Светог Симеона Мироточивог, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане у манастиру Милешеви.

Саслуживали су протојереј Игор Ерић, архијерејски намесник пријепољски и протођакон Никола Перковић. За певницом су појале сестре милешевске обитељи.

Честитајући свим присутнима, али и свим Србима свуда у свету, Епископ Атанасије је подсетио на то ко је био Свети Симеон и шта он значи за сав српски род: – Данас нас Свети Симеон призива и сабира код себе у Царству Небескоме. Неки стоје ближе к њему, неки даље, али сигуран сам да сви Срби, чак и они који су слаби у вери и у животу, да су окренути ка Светом Симеону, и нашем заједничком Спаситељу, Господу Исусу Христу. Макар окренути к Њему. И верујемо да ће и ово данашње празновање допринети томе да ближе приђемо и да се боље осећамо у дому Оца свога. Јер то је наш заједнички дом – Црква Христова.

– Данас се много чему учимо, између осталог и томе, да, иако смо слаби, иако се осећамо недостојни, не бежимо из дома Очевога, него приступамо и остајемо у њему. Учимо се да живимо са великима. Господ нас оспособљава да, у вери у Њега, да се и смиримо и да будемо са великима. Да будемо ту без страха зато што знамо да смо у дому Оца свога и да смо са браћом својом и сестрама који нас не презиру иако смо мали, него нас позивају, као своје браћу и сестре, да се угледамо на њих, да се охрабримо њиховим примером и да се боље боримо. Осећамо да смо сви заједно, и просимо благослов оних јачих, њихову подршку, а пре свих подршку Светог Симеона Мироточивог, молећи се да нас ојача, да боље корачамо тим путем – беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку