Светосавско саборовање у Новој Вароши

Велика сала Дома културе у Новој Вароши била је испуњена до последњег места у уторак 28. јануара 2020. године. Црквена општина Нова Варош уприличила је Светосавску академију па су се тим поводом становници Нове Вароши и околине сабрали да својим присуством дају допринос обележавању великог празника српског народа – Савиндана.

Након светосавске химне коју је отпевао хор Дома културе Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије поздравио је и благословио ово богоугодно сабрање и све присутне: – Свети Сава нас све сабира. То је највећи значај овога дана, и ових Савиних дана. Ово вечерас у овој сали је израз тога нашег српског православног сабирања на свеукупном плану. На Савиндан ми се показујемо, себе представљамо, себе стварамо, у најбољем издању. На Савиндан смо најјачи, имамо најбоље мисли, најбоља осећања, најбоље намере, јер гледамо у савршенога, у нашег оца и учитеља Светога Саву, у наш узор, нашу основу, наш темељ, рекао је између осталог Преосвећени.

Владика је након поздрава уручио признања ученицима који су освојили неку од награда на ликовно-литерарном конкурсу Епархије милешевске поводом Савиндана.

Савинданску беседу је затим произнео професор Радиша Филиповић: – Мало је људи заслужно што смо се као народ одржали на овој ветрометини разапети између спољашњих сила и својих унутрашњих неспоразума. У оне највеће убрајамо онога чије име и дело славимо као школску славу и коме је вечерас посвећена ова духовна академија. Када славимо Светог Саву треба да знамо да је то прилика да у свакодневној пролазности осетимо вечност, да у општој неизвесности продужимо своје постојање. Ова светковина је прилика да се подсетимо ко смо, шта смо, шта нас је одредило, и шта нас је кроз дугу историју одржало.

Након дивне и поучне беседе професора Радише уследио је наступ осталих учесника овог духовног културног сабрања. Најпре су своје умеће показала малишани из вртића “Паша и Наташа” који су извели неколико игара и побрали велике аплаузе и освојили симпатије свих присутних. Играчки и певачки ансамбли КУД Дома културе “Јован Томић” су извели неколико игара и неколико песама из овога краја. Ученик Ђорђе Матијевић је рецитовао песму о Светом Сави а првонаграђена на литерарном конкурсу Емилија Ракетић ученица средње школе прочитала је своје “Завештање Светом Сави”. Ученик Василије Ћуковић је предивно отпевао песму “Јунаци с Кошара”. КУД Дома културе је још једном показао своја играчка и певачка умећа и за то био награђен великим аплаузом.

Старешина храма Свете Тројице у Новој Вароши протојереј-ставрофор Радмило Јањић на крају програма захвалио се свима који су на било који начин помогли да ова духовна вече протекне у најбољем реду. И онда су свој деци учесницима програма, али и осталима који су били присутни, подељени пригодни поклони припремљени од дародаваца.

Поздравно слово Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Савинданску беседу професора Радише Филиповића можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку