Светотројичка литија у Новој Вароши

Поводом славе храма Свете Тројице у Новој Вароши, у недељу 12. јуна 2022. године у поподневним часовима одржана је свечана Светотројичка литија улицама града. Литију је предводио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије са свештенством и монаштвом Епархије милешевске.

Велики број верног народа сабрао се код свог храма да са Епископом и свештенством прођу улицама града узносећи молитве за напредак, здравље, мир и благостање свих житеља Нове Вароши. Поред многих других у свечаној литији учествовао је и председник општине Нова Варош Радослав Васиљевић са сарадницима.

По повратку литије испред храма Свете Тројице освештани су славски дарови и пререзан славски колач, након чега се Епископ Атанасије пригодном беседом обратио верном народу Божијем, сабрани овде у Новој Вароши испред храма Свете Тројице: – Ми данас прослављамо учешће Божије у животу људскоме, учешће Бога у историји. Прослављамо велики догађај када је Господ наш Исус Христос послао Духа Светога онима који верују у њега.

Преосвећени је потом укратко подсетио присутне на тај велики догађај у историји рода људскога, и продужио: – Господ је обећао послати Духа Светога који ће их умудрити и оспособити, да не буду губитници него победници, успешни у оваквом свету, у оваквом времену и у сваком времену. И то се и догодило на данашњи дан. Силази Дух Свети пун тих дарова живота. И то су сви дарови, све способности, потребне за живот.

– Ми који смо сада ишли овим нововарошким улицама, имали смо на уму све те дарове Духа Светога, и молили смо од Бога да нам да свој дар мудрости, разума, разумевања, истрајности, љубави, као највећи дар, дар праштања, преправљања себе и свог живота на боље. Све те способности примамо од Духа Светога.

– Гледајући ово наше данашње сабрање свесни смо да је међу нама присутан Дух Свети. Јер, пре свега, Он нас је овде сабрао. Нека Господ све умудри и оспособи, истакао је Епископ Атанасије, честитајући присутнима ово богоугодно сабрање, и призивајући Божију благодат на све житеље Нове Вароши.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку