Томина недеља на Јабуци код Пријепоља

Годишњица освећења храма Сретења Господњег у Ранче пољу на Јабуци, на граници између Пријепоља и Пљеваља, молитвено и свечано је прослављена 9. маја 2021. године, у Недељу другу по Васкрсу – Томину.

Божанском Литургијом предстојао је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење настојатеља Светоуспењске обитељи у Сељанима код Пријепоља игумана Петра и протођакона Ивана Савића.

Поучавајући верни народ околних места који се сабрао код светог храма да са својим Епископом узнесе молитве и изрази благодарност Богу за сва добра која нам несебично даје, Преосвећени је рекао: – Данашњи празник и данашње Јеванђеље које смо читали упућују нас где треба да тражимо оно што нам треба и где то можемо наћи. А то је: где можемо наћи Извор Живота, мир души, где можемо наћи радост срцу, где можемо наћи храброст пред животом.

Епископ је још једном подсетио на речи прочитане из Јеванђеља и појаснио и приближио вернима коју нам поруку носе и на шта нас упућују: – Господ се у оно време јавио Својим ученицима и даје им оно што је њима у том тренутку било потребно. Каже им: Мир вам. Мир њиховој души, узнемиреној, усплахиреној. Даје храброст њима, обесхрабренима. Једини онај ко може дати мир јесте Господ Христос, и Светитељи Његови, јер ће их Он оспособити за то, Он ће им дати Духа Светога који је дух мира, тако да и Светитељи уносе мир у душе људи.

– Уверивши се у Васкрсење Христово Апостол Тома узвикује: Господ мој и Бог мој. Господ тада каже: Благо онима који не видеше а вероваше, а то се односи на оне који су живели у каснијим вековима, јер, они ће поверовати иако нису у томе времену били очевидци. А повероваће тако што ће Господ Христос послати своје ученике који су видели, по целоме свету, и снабдеће их силом Духа Светога, да иду и проповедају Њега, Христа Васкрслога. Да објављују оно што су видели и искусили. И управо то искуство ће бити предавано са колена на колено, до нашега времена.

– Али до тога сазнања ми долазимо и на други начин, тако што живимо у Христу Васкрсломе. Ми имамо то искуство не само по причи, по сведочењу, него ми искуство живота са Живим Христом имамо и лично. Сваки пут када се причешћујемо Његовим Телом и Његовом Крвљу, Њега Васкрслога, ми обнављамо у себи, примамо, ту васкршњу моћ од Господа Христа, и она живи у нама, рекао је Епископ Атанасије и охрабрио све да у ова смутна времена, у време клонулости, у време болести, будемо свесни овог Божијег јављања и овог блага које је дао и предао Господ Христос.

Старешина храма Сретења Господњег и парох сељански протојереј-ставрофор Слободан Симић са својим парохијанима, привредницима Јабуке, Александром Рељићем и Богданом Матовићем, приредио је поред храма трпезу љубави. И сви заједно су се окрепили телесним добрима припремљеним и послуженим, уз духовно оснажење српским родољубивим гусларским песмама које су извели народни гуслари из Јабуке и Пљеваља.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку