Томина недеља у Пријепољу

У недељу Антипасхе, Томину недељу, 5. маја 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије богослужио је у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу.

Саслуживали су протојереји Бранислав Стојановић и Игор Ерић и ђакон Горан Крстић.

Беседећи сабраном народу Преосвећени је рекао да је заиста било тешко веровати да је Христос васкрсао јер је ондашњи свет који је Христа послао у смрт ликовао, мислили су да су победници они који су Христа мрзели, мислили су да су тиме што су га распели на Крсту и послали у смрт, да су тиме све завршили и онда у таквој атмосфери и апостоли се обесхрабрили: – Први пут кад се Господ јавио, апостол Тома се био толико разочарао, толико клонуо и уплашио се тако да је дигао руке од свега и није био са другим апостолима заједно. То је и хтео непријатељ, да разбије Христово стадо, ученике Његове као што вук разгони овце, да се оне разбегну и обесхрабре. Међутим, када су апостоли радосни касније причали Томи како су видели Господа, Тома, такорећи као да га је данашња генерација познала, изјављује: Док ја не видим Његове дланове пробијене ексерима и не метнем свој прст у те ране од клинова, док не видим Његова ребра прободена копљем и не ставим своју руку у ту рану од копља нећу веровати.

– И на данашњи дан који празнујемо, тај осми дан, Господ се појављује изнова свима апостолима, и Тома беше поново са њима, и позива Тому: Погледај моје руке, моја ребра. Тома гледа, види и узвикује: Господ мој, и Бог мој! Господ се јављао више пута апостолима тих четрдесет дана да их потпуно утврди у том сазнању о себи живоме, о новини живота који је Он отворио, који почиње Њиме и са Њиме, около Њега. Господ отвара нови ток историје оних који верују у Њега и који живе тим победничким животом, беседио је Владика.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку