Торжествена прослава Светог краља Стефана Дечанског у манастиру Бања код Прибоја

На дан када Српска Православна Црква прославља и молитвено се сећа на Светог краља Стефана Дечанског, у петак 24. новембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи. Саслуживало је више свештенослужитеља из Митрополије црногорско-приморске и Епархије милешевске уз молитвено учешће монаштва и верног народа двају Епархија наше Свете Српске Православне Цркве.

Радост поводом ктиторске славе увеличана је у навечерје празника доласком иконе Пресвете Богородице која је верни препис Чудотворне иконе Мајке Божије, Чајничке Краснице, а која је некада давно била у манастиру Бања.

Након прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, по благослову Епископа Атанасија, беседу је произнео свештеномонах Рафаило (Бољевић), настојатељ манастира Подмаине код Будве, у којој је поред осталог рекао: – Ова света служба је таква по природи да, или ћемо бити у њој или нас бити неће, а изван ње нема истинског битисања. Зато треба увек, колико год можемо, а Бог ће помоћи, веома озбиљно да је доживимо. Она је по својој природи, дејствима и последицама, неупоредиво изнад свега онога што нам се нуди и што нам се чини као могућност неког напретка и бољитка. Њоме нам се нуди Небеско Царство, и нуди нам га не неки посредник него Он сам, и зато, Бог ће помоћи, а ми треба да будемо веома озбиљни кад је у питању Црква и све што се ње тиче, јер њоме нас сами Бог благосиља, милује, спасава и воли.

– Данашњи прочитани одељак из Светог Јеванђеља заиста се остварује и сија нам у житију Светог краља Стефана Дечанског, као диван пример, и подстиче нас и надахњује да и ми Господа озбиљно доживимо, не само као постојећег Бога него као незаменљивог Учитеља, беседио је архимандрит Рафаило.

Након заамвоне молитве, освештани су славски дарови и преломљен славски колач које је припремио настојатељ манастира манастира игуман Петар.

Након отпуста Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије поздравио је сабрани верни народ и свима честитао празник Светог краља Стефана Дечанског, као и поновни долазак иконе Пресвете Богородице у овај свети храм: – Нека је благословен овај дан који је овако дивно испунио овај свети храм Светог Николаја. Ова икона Пресвете Богородице, која је овде поново пред нама, чини нам ближим небеса, чини нам ближим Сина Свога Господа Христа, и све Свете у којима дивно сија благодат Божија.

– Пресвета Богородица је пристала да усагласи своју вољу са Планом Божијим, потпуно је Себе препустила, поверила, Богу, а суштина живота сваког хришћанина у томе се и састоји, у препуштању свога живота Богу. Да будемо Божији сарадници и да себе препустимо Божијем деловању, да нас Бог и вежба и исцељује и усавршава, поручио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије уприличена је и трпеза љубави, у манастирској гостопримници, за све присутне.

Беседу архимандрита Рафаила можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку