Тројичинданска литија у Новој Вароши

У недељу 16. јуна 2019. године на празник Силаска Светог Духа на апостоле – Тројичиндан, славу храма Свете Тројице, улицама града Нове Вароши прошла је свечана литија предвођена Његовим Преосвештенством Епископом милешевским г. Атанасијем.

У литији је учествовао велики број становника Нове Вароши, али и више гостију који су се одазвали позиву да заједно узнесу молитве Богу за мир, срећу, здравље, благостање и сваки напредак.

Након свечане литије, испред храма Свете Тројице Преосвећени Епископ Атанасије је освештао нови мозаик Свете Тројице, изнад улаза у храм, дар доброг и скромног Варошанина а затим је пререзао славски колач и освештао славско жито.

У поздравној речи коју је упутио свим житељима Нове Вароши, али и свим људима добре воље, Епископ Атанасије је најпре честитао славу братству храма и свим верницима који у овај храм долазе, а затим је додао: – Дан Свете Тројице је дан који славимо као рођендан Цркве. На данашњи дан Црква сагледава свој задатак овде на земљи, гледа шта она треба да чини, како је настала, куда је усмерена. Црква је оно што Господ Христос назива со земљи, светлост свету, спасење свету, нада свету.

– Дух Свети када је сишао на апостоле није их оставио истима него их је променио на боље, на више, умудрио их, оснажио их, и они су надмашили људску меру знања. Обични, необразовани рибари почели су говорити на страним језицима, потпуно су се преобразили. У њима је нестало духовних слабости и постали су испуњени сваком врлином, радошћу, храброшћу, љубављу. Тај догађај се сваке године понавља када прослављамо овај радосни дан, дан Свете Тројице. И ми сви, када учествујемо у овом прослављању отвореном душом, добром намером, пуном вољом, то духовно богатство постаје и наша својина, беседио је Преосвећени Епископ Атанасије.

Прослављање Бога у Тројици, Оца, Сина и Духа Светога настављено је затим кроз пригодан културно-уметнички програм, али и заједничким послужењем, трпезом љубави, која је приређена у црквеном дому. Значајан допринос прослави овог великог празника дали су КУД Дома културе Јован Томић из Нове Вароши као и њихова певачка дружина. Гости из Чачка, црквено-народни хор Слово љубве отпевао је неколико духовних и народних песама и тиме употпунио прослављање овог великог и дивног празника, Тројичиндана.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку