У манастиру Светих Јоакима и Ане у Рутошима прослављена слава

У среду 22. септембра 2021. године у манастиру Светих праведних Јоакима и Ане у селу Рутоши код Нове Вароши прослављена је манастирска слава. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење пароха рутошко-радоинског протојереја-ставрофора Слободана Милошевића и протођакона Ивана Савића.

Након заамвоне молитве учињен је трократни опход око светог храма а затим су освештани славски дарови и преломљен славски колач.

Честитају храмовну славу игуманији манастира мати Јустина и сабраном народу, Преосвећени је рекао: – Овакви празници, као што је спомен Светих праведних богородитеља Јоакима и Ане, упућују нас, пре свега, да правилно усмеравамо свој живот и да правилно размишљамо. А ако ћемо правилно размишљати онда је то да желимо да имамо Бога у своме животу, да Бог у нашем животу буде присутан на сваки начин, као пријатељ наш, као делатељ, као учесник нашег живота.

– Данас празнујемо оне који су највише осећали Божије присуство у своме животу и свој живот ка Њему оријентисали. Њима је Бог дао да пролазе кроз већа искушења овога живота баш зато да бисмо ми гледајући у њих видели како размишљају и како осећају и како чине Божији људи. Њих са пуним правом називамо Божијим људима. Али смо и ми исто тако позвани да будемо Божији и да Бог буде присутан у нашем животу.

Владика је потом укратко подсетио на живот Светих праведних богородитеља Јоакима и Ане, али и на неке друге Свете који су својим животом заслужили да буду уписани у наш календар, и додао: – Свете Јоакима и Ану називамо праведнима. Многи желе да их људи зову праведним, али, ово су праведници који су желели да буду праведни пред Богом, који све види. Али нису они то желели из неког страха или неке жеље за доказивањем. Они су то желели из љубави према Богу. Они толико воле Господа да сваку Његову реч желе да испуне и да живе по Његовој вољи. И таквим својим животом они су у потпуности угодили Богу.

– Угледајући се на Свете праведне богородитеље Јоакима и Ану и ми ћемо моћи све невоље и неправде издржати и истрпети јер је Бог са нама, јер имамо Бога у свом животу. То је основно: имати Бога у свом животу присутног и рачунати на Њега и Његово присуство и желети Њему угодити, по Његовим замислима и жељама се управљати, нагласио је Епископ Атанасије.

Домаћини овогодишње славе су, осим славских дарова, приредили и славску трпезу за све присутне.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку