У Милешеви промоција књиге Свештеномученика Серафима (Џарића)

У навечерје празника Светих Свештеномученика милешевских и дабробосанских, 10. јула 2023. године, у ризници манастира Милешеве је одржана промоција мемоара  Свештеномученика Серафима (Џарића), архимандрита манастира Свете Тројице, под називом Мој доживљај. Промоцији су између осталих присуствовали и председник Општине Пријепоље г. Драго Попадић са сарадницима, представник Исламске заједнице Србије Хамза ефендија Ровчанин, директор пријепољске болнице др Зоран Дробњак.

Ово књижевно вече отворио је и благословио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије пожелевши свима добродошлицу.

О књизи је најпре говорио архијерејски намесник прибојски, протојереј-ставрофор Марко Папића који је публици укратко указао на најзанимљивије детаље живота и рада аутора ове књиге Светог Серафима Џарића, као и његово сагледавање друштвених прилика у Пљевљима онога времена: ослобођење од Турака и Први светски рат.

У свом излагању, отац Марко је нагласио велику жељу Светог Серафима за учењем и стицањем знања како из овосветских наука тако и за непрестаним усавршавањем на духовном плану. И сва искушења која је на том путу имао од дечачких дана до зрелих година нису га омела и обесхрабрила и својом непоколебљивом вером у Бога и уз помоћ Божију истрајао је у својој доброј намери, показавши тиме да се код њега вера није рађала услед чуда, већ се чудо рађало услед вере.

Један од приређивача овог значајног књижевног дела, професор српског језика и књижевности из Пљеваља, Велибор Пуповић, је говорио о разлозима који су навели приређиваче да се упусте у скупљање и приређивање једног овако, са више страна гледано, значајног дела. Сама идеја аутора да иза себе остави документ који ће помоћи неким будућим генерацијама да проуче и спознају стање ствари и прилике живота једног времена била је довољан мотив да се његов труд заокружи и представи широј читалачкој публици.

Мр Бојан Струњаш, приређивач ове књиге, указао је највише на историјске прилике које су владале у време када је Свети Серафим Џарић живео, узрастао напајајући се духом Светосавља, као игуман манастира Свете Тројице у Пљевљима, на делу показао снагу и величину православног Светосавског живота и на крају и пострадао не издавши идеале својих предака.

Преосвећени Епископ Атанасије је усмерио пажњу публике на још једну, можда на први поглед неприметну, димензију књиге коју вечерас представљамо: – Сам назив књиге, Мој доживљај, упућује на размишљање. Није реч само о аутобиографији, ово је указивање на нешто. Ми имамо у нашој пракси да се показује руком, делом и речју оно што се доживљава, што се као највредније представља. То је мисао и Преподобномученика Серафима. Он је хтео да представи живот у ком је учествовао.

– Он је доживео живот света и живот Цркве у своме времену и оно што је он доживео, што су његове очи и уши заграбиле, али и његово само искуство, то је желео да представи. Има ту и болних искустава, запажања лоших ствари које је он забележио, али има ту и много онога што је вредно указивања и памћења, угледања на то.

Владика је посебно указао на то како Свети Серафим, као монах, доживљава живот Цркве Христове, свих времена, која спасава свет: – Он је монах, а кроз њега, монаси се овде показују оригинално, тачно, у својој природи, као духовни екстрат Цркве Христове. Монаси желе да осликавају Христа, да својим животом и размишљањем, својим ликом да наликују на Христа и да могу увек, где год да се појављују, одмах да подсећају на Христа и Његово Јеванђеље, Његово Царство Небеско, казао је Епископ Атанасије, говорећи о монаштву и његовој улози у овом али и у свим временима историје света и посебно Цркве Христове.

Настојатељ манастира Свете Тројице код Пљеваља игуман Зосима, за ову прилику, донео је и публици представио недавно урађену прву икону Свештеномученика Серафима Светотројичког.

Звучни запис са промоције можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку