Прослава Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског у Прибоју

У суботу 31. октобра 2020. године, у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију поводом обележавања празника великих угодника Божијих – Светог апостола и еванђелиста Луке и Светог Петра Цетињског. Саслуживали су прибојски пароси протојереј-ставрофор Ранко Милинчић, протојереј Спасоја Вујанић и ђакон Иван Савић.

Поучавајући верни народ Божији који је узео учешћа у Божанској служби, Епископ Атанасије је указао на Цркву Христову као лађу којом се верни спасавају, што је и најважнији задатак нашега времена за све људе: – Црква Христова напредује на своме путу, на своме делу, на своме задатку, а то је остваривање спасења људскога, прибирање нових спасених у времену на свим просторима. Црква, чинећи то, на великом  је делу и у великој борби. Црква живи Господом Богом и оним што је Његово и у Цркви делају они који у Бога верују и Њега следе.

– Кад год се суочавамо са смрћу поставља се пред нас питање: Чега смо то поборници? Живота или смрти. Чега смо слуге, чему доприносимо, животу или смрти! Ако служимо Господу Христу и Његовом Јеванђељу, и испуњавамо Његове заповести, онда смо сигурно на путу живота, и служимо животу. Ако ли има мракољубља у нашим срцима и умовима, ако смо љубитељи греха и зла, онда је сигурно да доприносимо болести, тами, смрти, ономе што поробљава човека, што поткопава његов живот и његово здравље и трајање.

Преосвећени је затим укратко подсетио на живот и дело Светог Петра Цетињског, то велико светило Цркве Христове из рода нашега, који је живео у једно тешко време по наш српски народ, и у таквим условима радио на просвећивању рода свога љубљенога повереног му од Цркве Божије да га приведе Богу и спасењу: – Свети Петар Цетињски је био градитељ Цркве по узору на Господа свога, а то је заједница са Богом, заједница добрих људи, и то савршена заједница која се влада по законима мудрости, знања и љубави, доброте, слоге. Он је био градитељ такве заједнице. Црква Божија је изграђена љубављу и доброделањем, добрим, правим усмерењем, врлином.

Владика је подсетио и на новопрестављеног Митрополита Амфилохија, на његов живот и на то како је он у временима тешким за Цркву Божију, на простору где је вера у Једнога Бога била скоро замрла, успео да врати народ Цркви и вери: – Успео је зато што он није позивао да народ следи њега као божанство, није себи призивао него је био слуга Божији све време и упућивао на Господа Христа и вечно спасење. Он је Христу упућивао, он је говорио о Цркви Божијој. Пре свега, он је у тој Цркви и позивао је друге у њу. Он је био тај који је себи остваривао спасење у Богу у Цркви и позивао је и друге, заједно са њиме, да делају на своме спасењу. Он је прихватио Јеванђеље Христово, просветлио се њиме и друге просветљавао Јеванђељем Христовим, нагласио је Епископ Атанасије.

Након заамвоне молитве Преосвећени Епископ Атанасије је одслужио мали помен новопрестављеном Митрополиту Амфилохију.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку