У ПЉЕВЉИМА НИЧУ ДВЕ СВЕТИЊЕ: Освештано земљиште за изградњу цркве на Косаници

МЕШТАНИН Славко Зиндовић је поклонио део имања у Обардама, док су Радован, Ивица и Милован Остојић даровали део имања у Косаници на подручју Пљеваља за градњу цркве.

Епископи, милешевски Атанасије и будимљанско-никшићки Методије, на празник Светог великомученика Пантелејмона, у среду, 9. августа 2023. године, освештали су Часни крст на месту где ће се градити црква у част Светог Пантелејмона, у селу Косаница код Пљеваља.

Вишегодишња жеља мештана села Косаница да у свом селу изграде храм Светом Пантелејмону коначно се реализовала ове године када је закључен уговор о поклону земљишта за изградњу. Земљиште су СПЦ, Епархији милешевској, поклонили Милован, Радован и Ивица Остојић, док су крст даровали Светозар Свеле Радојевић и Иван Вуковић.

Честитајући празник Светог Пантелејмона, владика Атанасије казао је да су се сабрали овде са намером да оприсутнимо и да изграђујемо цркву Божју и то на два начина: материјални, да подигнемо овде на овом месту, а истовремено да оживљавамо и развијамо живу Цркву Христову.

Владика Методије је казао да се постављањем крста у темеље овог села и платоа на Косаници, поставља сигуран темељ сваке душе овде окупљене.

– Ово место ће да се освештава не само храмом и његовим зидовима, куполом, него и молитвама. Све што у животу треба да радимо треба да почнемо са благословом и крстом – казао је владика Методије.

Након освећења, изведен је богат културно-уметнички програм у коме су учествовали народни гуслари Саша Лакетић, Миладин Анђелић, Васо Ђондовић и Рајо Војиновић, затим фолклорна група СКЦ „Патријарх Варнава“, дечји хор СКЦ „Патријарх Варнава“, етно-појци, сестре Јана и Јована Љиљанић и Бојана Радовић, музички уредник радија „Светигора“. Музичку пратњу је обезбедио хармоникаш Игор Тошић.

Поводом овог значајног дана приређена је трпеза љубави за све присутне.

Храм Светих Кирила и Методија

ЕПИСКОП милешевски Атанасије недавно је освештао темеље будућег храма Светих Кирила и Методија у селу Обарде код Пљеваља. Велики број људи из Обарди, али и њихових гостију из околних пљеваљских и пријепољских села, одазвао се позиву да присуствује освећењу темеља храма.

Извор: НОВОСТИ