У Пљевљима обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

У Пљевљима је у уторак 15. септембра 2020. године обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Овај празник је установљен у част пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године

У организацији Српског националног савјета Црне Горе, Српског културно-информативног центра ‘’Свети Сава‘’ и Српског културног центра ‘’Патријарх Варнава‘’ на љетњој позорници ‘’Патријарх Варнава’’ у Српском културном центру “Свети Сава” у Пљевљима свечано је обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Поводом ове значајне годишњице, пригодну бесједу одржао је књижевник Будимир Дубак који је казао да су Србија и Црна Гора тих година постала два мучилишта.

“Три године окупације отегле су се као три вијека новога ропства, у коме се није назирао ни зрачак на „тамничком прозору“, који би најављивао слободу. Међутим, народ готово избрисан са списка живих, из те привремене смрти васкрсава, на Солунском фронту”, казао је Дубак.

У програму свечаности учествовали су: Хор „Свети Новомученик Станко“ из Никшића, пјесници Милутин Мићовић, Рајко Палибрк, Милица Бакрач и Миленко Јовић, гуслари Васо Ђондовић, Максим Војводић, Иван Булић и Милан Марковић.

Медијатор програма била је Ивана Крушчић.

Извор: www.in4s.net