У Прибоју одржана манифестација Тромеђа без међа

У четвртак 26. августа 2021. године у порти храма Васкрсења Христовог у Новом Прибоју одржана је традиционална манифестација Тромеђа без међа коју организује удружење жена Сачувајмо село из Прибоја. Манифестацију је отворила повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије благословио је овај својеврсни сабор изворног народног стваралаштва наших крајева: – Желимо, овде у порти храма Васкрсења Христовог, да сила Христовог Васкрсења васкрсне, обнови и даље развија у нама све оно што је од Бога добро створено, добро уређено, све оно што је за живот. Подсећамо се да је Господ наш овај свет створио савршеним и дао га човеку на управу. Све је Бог премудро створио али је дао човеку ту способност да по угледу на Њега може и сам овај свет добро уређивати.

– Радост је видети вас овде окупљене са таквом намером да наставите даље стварати и уређивати по Божијем угледу, по Божијем промислу. Нека су благословене ваше добре намере, са жељом да се оне остварују а ми да у њима уживамо гледајући ваше стваралаштво, уверени да се кроз успех стварања види и смисао постојања, смисао живота, истакао је Епископ Атанасије.

Поред учесника и бројних гостију треба истаћи присуство: поверенице за равноправност Бранкице Јанковић, председника општине Прибој Лазара Рвовића, народних посланика из Прибоја, Дијане Радовић и Стефана Србљановића, представника министарства пољопривреде и министарства трговине Републике Србије, цивилног сектора и бројне друге званице.

У такмичарском делу програма наступиле су најбоље певачке групе изворног певања, чувара традиције из Србије, Црне Горе и Републике Српске, као и бројне домаћице које су показале вештину спремања најбољих посних пита. Такође, представљене су различите народне рукотворине, бројна традиционална домаћа јела и друго, из богате народне традиције. Најбољима у бројним категоријама додељена су признања, медаље и победнички пехари а свим учесницима, и онима који су на било који начин помогли одржавање ове манифестације, захвалнице.