Прибој кличе Светитељу Сави

Велика сала Дома културе у Прибоју била је испуњена до последњег места у среду 25. јануара 2023. године, поводом одржавања Светосавске академије коју је организовала Црквена општина Прибој, са благословом Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија.

Присутни су били и заменик председника општине Прибој г. Саша Василић, председник Црквене општине Прибој г. хаџи Милош Словић, директори прибојских школа, представници локалних институција, и др.  

На почетку је Црквено-градски хор Свети кнез Лазар из Прибоја отпевао Химну Светом Сави а потом је све учеснике и посетиоце поздравио и благословио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Светосавску беседу произнела је  гђа Радмила Кнежевић, песникиња из Призрена: – Ноћу гледајући у небо размишљам о томе како вероватно и нас неко одозго посматра као што и ми посматрамо звезде. Ако је то истина и ако смо и ми нечије небо, на њему је сигурно најсјајнија звезда Свети Сава. Он је оно сунце око кога се окрећемо. Наше духовно појило, напајање, наша конекција са суштаством, наш духовни Никола Тесла. Постоје данас неки нови народи, који су, замислите, настали, тек након настанка струје. Такви народи су своју духовност и душевност градили управо помоћу ње. А и то им не би било могуће чинити да опет, ту исту струју није измислио један Србин и сад им је лако да светле или бар покушавају да светле.  Како год окренете, духовно или материјално – ми  Срби смо то прикљученије.

– А замислите нас, ми смо постојали и пре струје, ми смо духовно светлели и пре електричних сијалица. Тесла је само ту нашу духовност пренео у неки нови свет а затим се, по испуњеној мисији, вазнео у звездано небо. И ево, у години смо Николе Тесле, на који се и сам напајао извориштем званим Свети Сава. Верујем, да често седе заједно и да нам се онако иза неког парчета облака, смешкају и питају се: чему брига, роде мој?….јер, толико је светлости у тој галаксији људских душа, толико великих и добрих људи – мало нам је једно небо.

– Нема разлога да живимо покуњено и изгубљено у овоме веку и у свим вековима који долазе. Нема разлога да останемо незнавени, да тумарамо, преплашени и понижени. Нема разлога да гамижемо, јер наш грб је симбол висине и оштрог ока. Нема разлога да губимо вид јер смо ми народ Видовдана. Ми смо осветљени и споља и изнутра: споља Николом Теслом, унутра Светим Савом. Ми имамо своје очи. Наше очи су Свети Сава, и имамо нашу светлост која нам показује један једини светосавски пут а он гласи:Останите у подвизима ка добру. Ни десно, ни лево, него по сили, колико ко има снаге, царским путем теците, сетивши се онога што јесте. Трудове својих плодова јешћеш. Блажен си, добро ће ти бити. Тако је говорио Свети Сава, тако стоји записано у Хиландарском типику из XIII века.

– И тако, кад седим на тераси своје куће у царском граду, гледам у небо и размишљам о нашем народу, помислим колико смо ми уствари један срећан народ јер свакога дана имамо доказ да нас светосавље још није напустило, свако мало нам Свети Сава пошаље по неко ново биће, неку Милунку Савић, патријарха Павла, митрополита Амфилохија, Новака Ђоковића, малог Стефана из Штрпца, да нас подигну кад паднемо и да наставимо даље. Ми који смо прикључени на светосавски  пут, никада се нећемо изгубити ма колики је мрак у коме живимо. Јер путева на овоме свету има много, али хода се само једним, беседила је песникиња.

На бини су се затим смењивали учесници програма: ученици веронауке прибојских основних и средњих школа, ученици Музичке школе из Прибоја, млади гуслар Немања Аврамовић, КУД Дабар  који делује при Црквеној општини Прибој.

У име организатора светосавске академије, захвалио се архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић који је најпре заблагодарио Богу што је све присутне на Светосавској академији учинио учесницима Сабора Светог Саве у чију част је као дар уприличена академија, са надом да ће је  Свети Сава примити као миомирисни кад.

Видео запис можете погледати овде (Извор: Општина Прибој):