У сусрет јубилеју: Представљена монографија о Милешеви

У Ризници манастира Милешеве, 31. маја 2018. године, уприличена је прва промоција монографије о задужбини Светог краља Владислава на ушћу река Милешевке и Косаћанке. Овом промоцијом, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасије, започето је обележавање милешевског јубилеја који ће своју пуноћу имати 2019. и 2020. године.

У поздравном слову Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: -Ова књига је ризница најбољег у српском роду. Милешева је излив, доказ и потврда највеће духовне снаге нашег народног бића. Ту су наши преци уложили оно најбоље, љубав. Љубав према општем људском роду, љубав према трајању, у областима свих наука и сваке уметности, на пример сликања, која је очигледна. Ту је и онај Анђео Васкрсења који се популарно зове Бели Анђео. Рекосмо најбоље, ту је лежао Свети Сава, ту је његов гроб који је остао дејствујући и после одношења тела Светог Саве на Врачар. Најважније је то што сила која је створила Милешеву и даље траје, ствара. То је сила вере у Господа Исуса Христа која је побудила наше претке да сачине манастир Милешеву. Ово је место где постајемо најјачи, најбољи, најтрајнији.

О манастиру Милешеви и монографији говорили су председник секције за историју медицине Српског лекарског друштва др Зоран Вацић, председник Милешевског културног клуба Свети Сава из Пријепоља г. Зоран Малешић, учитељ Драган Кувељић, историчар уметности и византолог г. Мирко Малешић и уредник монографије г. Младен Томашевић. Модератор промоције био је протојереј-ставрофор Марко Папић, секретар Одбора Епархије милешевске за прославу милешевског јубилеја.

Овом догађају присуствовали су представници локалних самоуправа на територији Епархије милешевске, учесници Конгреса историчара медицине, свештенство и монаштво Епархије и други поштоваоци Милешеве из Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши, Пљеваља и Сјенице.

Промоција монографије биће уприличена у свим градовима Епархије милешевске, као и у храму Светог Саве на Врачару.

Поздравно слово Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку