Учимо се из сваке речи и дела Светих угодника Божијих

Светоархангелска обитељ у Ђурђевића Тари прославила је, 19. септембра 2018. године, храмовну славу – Чудо Светог Архангела Михаила у Хони. Свете и Пречасне Дарове на Божанској Литургији принео је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Предстојатељу евхаристијског сабрања саслуживали су настојатељ Светониколајевског манастира у Бањи Прибојској архимандрит Теофил, настојатељ Светотројичке обитељи код Пљеваља протосинђел Владислав, старешина Светогеоргијевског храма на Гукама код Пљеваља протојереј-ставрофор Огњен Перковић, парох пљеваљски протојереј Никола Олић, и протођакон Никола Перковић. Од учествујућих верника, неки од њих су били причасници Трпезе Господње, који су се сјединили са Господом у Телу и Крви Његовој. У току свечане Литије око храма освећени су кољиво и славски колач.

– Ово је место, драга браћо и сестре, на којем постајемо бољи и јачи, овде се окупљамо преко целе године, а нарочито на данашњи дан у највећем броју и у највећој снази. Окупили смо се да дамо захвалност Богу и његовим угодницима. Ми славимо Божије угоднике, Свете људе и Свете анђеле. Али немојмо изгубити из вида да ми славимо све оно што је везано за Бога и Његове угоднике, тако да ми славимо и сваку реч коју кажу Божији људи, прихватамо је, поштујемо је, дивимо јој се, учимо се из речи Божијих људи. А такође учимо се и из њихових дела, прихватамо их, и дивимо им се, настојимо да се и ми научимо из њихових дела. Дела Божијих људи су достојна слављења, јер то су дела учињена Богу по вољи, и свако дело које чине Божији људи и Божији анђели јесте разумно и мудро дело, није случајно, а посебно није бесмислено – поучио је паству Преосвећени Владика.

Настојатељ манастира отац Зосима заједно са верним народом постарао се и уприличио трпезу љубави за све прослављаче чуда Светог Архистратига Божијег Михаила.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку