Васкрсни понедељак у манастиру Сељани

У понедељак Светле седмице, Васкрсни понедељак, 17. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља. Саслуживали су настојатељ манастира Сељани игуман Петар, протојереј-ставрофор Слободан Симић и протођакон Иван Савић.

Међу многобројним верним народом, који се сабрао код ове древне светиње ради учешћа у Божанској Литургији, био је и Председник општине Пријепоље г. Драго Попадић.

Честитајући свима празник, најлепшим хришћанским поздравом: Христос Вaскрсе, Преосвећени је у пастирској беседи рекао: – Пре неколико дана, целе оне претходне седмице, ми смо тврдили да је најадекватније, најумесније, ћутати. Ћутати у молитви, у страхопоштовању, долично, нарочито у време када смо се подсећали страдања Господа нашега. Ћутати треба када у том тренутку наступа нешто посебно важно, и тај тренутак не можемо изразити. Као што је онда требало ћутати због онога што се догађало, због те превелике тајне у којој смо се сви људи обрукали, јер је род човечији предао Господа на распеће, данас треба ћутати зато што не можемо изразити својим речима и својим осећањима, не можемо докучити ту преобилну тајну Живота и Светлости и радости која се излила из Христове победе и трајно остала са нама, у роду људскоме.

– Зато је најбоље да дамо реч онима који су својом речју оживљавали све просторе кроз које су пролазили, да се подсетимо на оно што је говорио Свети Јован Златоусти. Јуче смо читали Васкршње слово Светог Јована Златоустог, па ћемо се опет подсетити на то. Свако је заграбио мудрости из те беседе и верујем да је свако још дубље доживео догађај Васкрсења Христовог и да је силу Васкрсења задржао да дејствује у његовом животу.

Владика је дао реч игуману Петру који је прочитао ту чувену беседу Светог Јована Златоустог, а потом је продужио: – Види се да је сила Васкрсења Христовог продрла у наше просторе. Јуче је у нашим храмовима била присутна једна непрекидна река верног народа, у свим храмовима наше Епархије али и наше домовине, и свуда где је служена Васкршња Литургија. То Господ од нас и очекује, да будемо они који верују у Његово Васкрсење, који осећају силу Његовог Васкрсења, који су просветљени Његовим Васкрсењем.

– Ја вам честитам на снази ваше вере, знајући да је то за наше заједничко напредовање у свему доброме и вечно спасење свих нас у Царству Небескоме Христа Бога нашега, ради којег је Он и дошао, додао је Епископ Атанасије.

Сабори и празници су лепа прилика да се искаже и захвалност онима који су посебно помогли и помажу нашу Свету Цркву. Стога је Епископ Атанасије уручио Архипастирске грамате, за показану делатну љубав према Српској Православној Цркви, а нарочито према манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима, господу Милована Пулетића и Влатка Пјановића из Пријепоља.

Након Божанске Литургије у храму сви су прешли у манастирску трпезарију где је игуман Петар приредио трпезу љубави. После заједничког укрепљења земаљским даровима припремљеним за ову прилику игуман Петар се захвалио свима који су узели учешћа у овом саборовању, рекавши да је ово изузетна радост да смо се данас окупили у овој светињи да наставимо празновање Васкрсења Христовог. Овим ми показујемо да смо решени да одржимо завете које смо дали на Светом Крштењу, да се одричемо таме и да се присаједињујемо Светлости али и завете кнеза Лазара, који нам је дао опредељење и усмерење где је и која је наша отаџбина.

Председник општине Пријепоље г. Драго Попадић је рекао да му је заиста изузетна част што је данас овде на овом, за њега посебном месту и посебној светињи, с обзиром на то да је у овом манастиру он као дете крштен и да је одавде кренуо Православним, правим путем у живот. Додао је да би волео да се сваке године у све већем броју окупљамо поред наших светиња и да у заједништву ширимо љубав и веру православну.

Саборовање и славље, поводом Васкрсења Христовог, настављено је уз пријатно дружење, песму, богоугодне разговоре и неизоставне поздраве: Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!