Велика Госпојина у Штиткову

Молитвеним заступништвом Пресвете Богородице, верујући народ Штиткова, Нове Вароши, Сјенице, Ивањице, многобројни добротвори који помогоше обнову Благовештењског храма у Штиткову, сабрали су се о Великој Госпојини, 28. августа 2018. године, у овом храму да литургијски заблагодаре Богу и Мајци Божијој на небројеним доброчинствима учињеним из безобалне љубави Божије према људском роду.

Предстојатељ литургијског сабрања био је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење старешине Васкрсењског храма у Прибоју протојереја-ставрофора Марка Папића, архијерејског намесника нововарошког протојереја Станка Благојевића, протођакона Николе Перковића, и ђакона Горана Крстића. Молитвено учешће у Светој Литургији узели су и председник Општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић, директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић са сарадницима, челни људи Хуманитарне организације Стара Рашка: председник  фондације г. Рајко Добросављевић, оснивач и менаџер г. Војин Вучићевић, секретар г. Чедо Вучићевић, чланови Управног одбора, као и многи други гости.

Подвиг свих оних који су се постом, молитвом, покајањем, љубављу и врлинским животом припремали за Празник Успења Пресвете Богородице, врхунио се у причешћу Пречасним Телом и Крвљу Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа. У току Свете Литургије Преосвећени је освештао славски колач и жито, као и обновљени звоник поред храма.

Честитајући Празник Успења Пресвете Богородице, Преосвећени је рекао да је Богородица постала и мајка свим мајкама људским, а мајка нарочито оних који данас оскудевају у доживљају те мајчинске љубави: – Она је мајка свих сиротих, отуђених, заборављених, мајка свима прогнанима, мајка и утеха. Она је својим Успењем само постала ближа Богу а није напустила овај свет. То је додатна радост за нас, да се она која нас воли још више приближила Богу, још више може од Њега да нам дâ божанских добара утехе, љубави, заштите, и свега оног што нама треба.

Након одслужене Свете Литургије, Преосвећени се са свештеницима и верним народом упутио до оближењег споменика подигнутог у знак сећања на команданта Милешевског корпуса у Другом светском рату Вука Калаитовића Калајита, где је служен парастос свима пострадалима овога краја који у поменутом рату своје животе положише за слободу, без обзира на то на којој су се страни борили. Обраћајући се присутнима Владика је нагласио да смо се на овом месту молили и за то да Господ излечи време, да излечи све прилике и услове живота на овом простору, да не буде више злих ветрова, да више ништа не замагљује духовни вид, да имамо бистро духовно око тако да можемо увек видети у другом човеку човека, да знамо да су нам сви браћа, да не дозволимо да никакви зли ветрови поремете наша осећања, и да нас нико ни изнутра ни споља не упућује једне против других.

Затим је Владика за показану љубав према Мајци Цркви а нарочито према храму Благовештења Пресвете Богородице у Штиткову, за трпезом љубави доделио високо одликовање Епархије милешевске, Орден Белог Анђела првог степена др Милети Радојевићу и г. Војину Вучићевићу, као и архијерејске грамате свима заслужнима за обнову овога храма.

У захвалном слову г. Милета Радојевић је истакао да свој живот треба да подредимо чињењу не само да задовољимо себе, него чињењу и да се одужимо нашим прецима, за оно што су нам оставили, и да заслужимо код оних који ће доћи после нас да нас поштују као што и ми поштујемо своје претке: – Показало се кроз време и историју нашег народа да све што се сагради и створи траје неко време као и човек а онда нестаје. Једино што траје у вечности је оно што посветимо нашем Творцу Господу. И ми у нашој православној вери имамо силна сведочанства у том погледу, наше велике задужбине, наш Хиландар, наши Дечани, наша Пећка Патријаршија, Архангели, Жича, Студеница, и многи манастири који ево егзистирају и одолевају свим недаћама које су се кроз векове дешавале, пуних осам векова трају и проносе славу православне вере, славу  наших отаца и праотаца, са генерације на генерацију до данашњих дана да би ево и ми данас са посебним пијететом славили ту нашу веру, захвалили се Господу за сва добра која нам је подарио, и замолили га да нам буде верни пратиоц и усмеривач на нашем будућем путу.

Обнова храма у Штиткову се наставља, неопходно је извршити рестаурацију и консервацију иконостаса, одвод атмсферских вода и уредити црквену порту.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Поздравно слово господина Милете Радојевића можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку