Велика Субота у манастиру Свете Тројице у Пљевљима

На Свету и Велику Суботу, 15. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Пљевљима. Саслуживали су настојатељ манастира игуман Зосима и протођакон Иван Савић.

Велики број верног народа Пљеваља и околине узео је молитвено учешће у Божанској Литургији а многи су се постом и молитвом спремали па су приступили и причестили се Светим Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа.

Поучавајући верне, у пастирској беседи, Епископ Атанасије је рекао: – Изгледало је да је Онај који је дошао да нас избави, да нас научи и организује за Живот Вечни, и оспособи, да је коначно и Он поражен. Сви су се скупили против Њега, и римска власт, и јеврејска власт, и слуге и слушкиње, и старци, и осудили га. Једино деца нису била против Њега.

– Господ је прихватио да буде понижен од људи, ради њиховог спасења, јер другачије не могу они да се прикључе том истинитом путу, који је Господ отворио.

– Сећамо се, нарочито данас, на Велику Суботу, преживљавајући све оно што се збивало, како су неки од Апостола, од ученика, поправили свој статус код Христа, а неки су га нарушили. Ми бисмо требали да се трудимо на томе како да поправимо свој статус код Христа, да постанемо Њему ближи. Да боље чујемо Његове речи, да га боље видимо, да боље примећујемо шта Он чини, не бисмо ли се и ми учили и угледали на Њега и ишли са Њиме. Да га опонашамо у Његовом трпљењу, да можемо, и себе ради, и Њега ради, и ближњих ради, савладати искушења и претрпети све тешкоће.

– Сутра ћемо, ако Бог да, славити Васкрс, и своје потпуно устајање из сваке слабости, устајање из свакога греха, сваке немоћи, сваке отуђености од добра, и то је наше Васкрсење, ослобођење од грехова, од слабости, од смрти, поправљање свог статуса пред Богом, појаснио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку