Завршен први међународни сабор православне омладине на Златару

Идући у сусрет милешевском јубилеју, Епархија милешевска је била домаћин првог међународног сабора православне омладине, одржаног у манастиру Светих исцелитеља и чудотвораца Козме и Дамјана на Златару, од 2. до 9. јула 2018. године.

У светињи на 1450 м надморске висине на прелепој планини Златар, сабрали су се млади православци из Грузије, Русије, Румуније, Казахстана, Украјине, Америке и Србије. Њих су предводили свештеник Дејвид Морисон из Монтане (Америчка Православна Црква), г. Томислав Дацковић, председник удружења Свети Јован Шангајски из Земуна, г. Тејлор и гђа Сели Хостетер (крштени у Српској православној Цркви),  координатори пројекта.

Драгим гостима добродошлицу је пожелео Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, истакавши да се посебно радује што је овај сабор један од оних манифестација посвећених јубилеју 800 година манастира Милешеве. Госте је поздравио и председник општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић, изразивши наду да ће у своје земље понети много лепих успомена са Златара.

Током боравка у манастиру, млади православци су учествовали у редовним богослужењима, разговарали на духовне теме на енглеском језику, учили псалме прве катизме на својим језицима и имали неопходна послушања у кухињи и манастирском имању. Иако су сви они из различитих земаља, њихова срца су куцала у ритму исте љубави и исте вере у Господа Исуса Христа који је заједничка нада њихова.

На дан молитвеног сећања на Свету Анастасију Српску, 4. јула, у манастиру је служена Света архијерејска литургија којом је предстојао Преосвећени Епископ Атанасије уз саслужење свештеника Дејвида Морисона и протођакона Николе Перковића. Слава и благодарност Богу узнети су на руском, грузинском, украјинском, румунском и енглеском језику, као што је било и на Божанској Литургији коју су на Празник Рођења Светог Јована Крститеља служили протојереј-ставрофор Лазар Вељанчић, старешина храма Свете Тројице у Новој Вароши и протојереј-ставрофор Марко Папић, секретар Организационог одбора за прославу јубилеја. Сабрани око Пречасног Тела и Крви Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа ови млади људи приступили су са страхом Божијим, вером и љубављу Трпези Господњој.

Последњег дана саборовања, Епархија милешевска је за госте из различитих крајева света уприличила поклоничко путовање на којем су посетили Световазнесењску обитељ у Милешеви, Светотројичку код Пљеваља и Светониколајевску у Бањи Прибојској.

Учесници првог међународног сабора православне омладине понели су са Златара пуно лепих утисака: -Најневероватнијих седам дана у мом животу. Природа и манастир су у хармонији. Свети Дух нас је учинио смиренима и опуштенима. Живели смо као стари хришћани без икакве електронске технологије (WiFi, и сл.). Тако смо били блиски Богу, а монахиња и свештеници су нам помогли да осетимо ту љубав, рекао је Иракли Кикадзе из Грузије.

-При доласку у манастир, одмах сам знао да сам дошао на посебно место и у њему сам провео ових недељу дана. Могу рећи да је то дефинитивно једно од најлепших и најкориснијих искустава у мом животу. Учествовати са браћом и сестрама у учењу псалма и свакодневни одласци у цркву, два пута дневно, било је дивно. Да будем у нашој Божјој природи, на месту где су српска историја и вера дубоке, било је нешто што сам заиста волео. Био сам тако почашћен и знам да сам благословен што имам ово посебно сећање у свом животу, утисци су Исаије Линча из Колорада.

Благодарни Богу на оваквом дару, учесници сабора и Епархија милешевска ће наставити и наредних година добру мисију упознавања младих православних људи из целог света који ће размењивати своја духовна искуства и утврђивати се у вери.