Архијерејска литургија на Пештерској висоравни

У недељу 13. септембра 2020. године, на дан када наша Света Српска Православна Црква прославља молитвену успомену на Полагање појаса Пресвете Богородице и Свете новомученике Јасеновачке, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије боравио је у посети верном народу сјеничког краја, са којим је поделио радост литургијског богослужења у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, протојереји-ставрофори Мирослав Вранић и Андрија Јанковић, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић.

Поздрављајући верни народ Божији, Епископ је рекао: – Сваки сусрет са Богом је радост. Из свега онога чему нас учи наша Света Црква Православна учимо се томе да овај живот свој проводимо са Богом, у заједници са Богом. Некада изближе, некада издаље, али увек у заједници са Богом. Бога не треба никада заборављати, никад сметнути с ума да је Он ту, да мотри на нас, да жели да нас види и да жели да ми Њему будемо близу, као што је Он увек близу нас. А Он је увек близу нас својом љубављу и својом добротом.

– Наш Господ је добар, и жели да овај живот проводимо у Његовој творевини, у заједници са Њиме, да би смо непрестано примали Његове дарове, јер Он жели непрестано да нам своја добра дарује. Као што Бог несебично Себе даје нама ми се трудимо да се научимо да Му ми узвраћамо нашим даровима. И то опет да би смо у тој заједници узајамног даривања и узвраћања у даровима налазили своју срећу и своју снагу, да одолевамо свим недаћама и свим несрећама.

– Овај предивни храм који сте ви Богу даровали, и даље се дограђује, улепшава. А запамтимо то, овај храм се највише улепшава нашим присуством, присуством у њему оних који верују у Бога, који правилним путем ходе. То улепшава овај храм. Бог највише жели да види добре душе, добра срца, умове, да види ову своју предивну децу да иду Његовим путем и да се радују Његовом животу.

– Немојмо заборавити да Бог воли да види да ми прихватамо Његове дарове, прихватамо Његов дар Живота као знак Његове љубави, Његове доброте. Живот и здравље су Божији дарови и Бог жели да види да их ми у љубави и благодарности прихватамо, нагласио је Епископ Атанасије у у беседи.

Након Божанске службе Епископ Атанасије је освештао новопостављене мозаичне иконе на сјеничкој светињи као и парохијски дом изграђен у порти храма. Недуго затим освештана је и црквена сала са капелом на гробљу на Радишића брду код Сјенице.

У знак захвалности за труд на уређењу храма као и изградњи и уређењу парохијског дома, Епископ Атанасије је орденом Белог анђела другог степена одликовао дугогодишњег пароха сјеничког протојереја-ставрофора Мирослава Вранића, Радована Гобељића и Радослава Ракоњца, док су орден Белог анђела трећег степена добили Никола Марић, Јово Лојаница, Мирослав Симовић и Раде Саковић. Епископ је уручио и 24 Архијерејске грамате заслужнима.

Заједничарење православног верног народа Пештерске висоравни са својим духовним пастиром, Владиком Атанасијем, настављено је уз богат културно-уметнички програм и трпезу љубави коју је уприличио старешина Петропавловског храма, протојереј-ставрофор Душан Михаиловић са братством храма.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку