Благовести у Милешеви

Празник почетка спасења рода људског – Благовести, литургијски је прослављен у манастиру Милешеви, у недељу 7. априла 2019. године.

Божанском Литургијом предстојао је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Пузовића, некадашњег пароха коловратског, и протођакона Николе Перковића.

Радост празника умножена је учешћем великог броја верујућег народа у Светој тајни причешћа. Беседећи на тему овог великог празника Преосвећени је нагласио да је Бог у свом домостроју спасења рода људског тражио најподесније сараднике, а да је пресвета Богородица била Његов најзначајнији сарадник у читавој историји људској, јер је Бог преко ње дошао у овај свет, живео са људима, учио људе, поразио највеће непријатеље људског рода, грех и смрт, устао је из мртвих и у тај нови живот повео све нас који у Њега верујемо: – Заслуга је Пресвете Богородице да се она удостојила својим начином живота, својом чистотом да она буде изабрана, да буде посредница. Она је најзначајнија и најдостојнија међу чедима људским. Бог од нас тражи да се укључимо у Његов план. Често се тај Божански план заборавља када страдамо, често истичемо да страдамо невино, да нас неправедно убијају, неправедно настоје да нам отму наше светиње. Ту треба да запазимо да остајемо егоцентрични, више сажаљевамо себе саме како нам је учињена неправда, не размишљајући о томе да све треба уклопити у Божански план. Јесу Дечани, Грачаница, Сопоћани, Милешева и други манастири светиње нашег рода, али они не постоје сами за себе него као део Божанског плана, Божанског домостроја о овоме свету. Они су изграђени као оруђа преко којих се спасавамо. Ово је место где се окупљамо, где се небесима обраћамо и са небесима општимо, овде се причешћујемо небеског вечног живота.

– Јесмо мали као народ али можемо бити веома, веома значајни када се уградимо у Божански план о свету, тада више нисмо мали народ, онда смо већи од највећих светских сила данас ако оне остану  само земаљске. Јер историја спасења људског рода дуже траје, Божански план је дужи, већи и опширнији и ми се у тај већи и опширнији план уклапамо поштујући Бога, обраћајући се Њему, тиме што смо део Цркве Његове, што смо у Њему. Видите како се Пресвета Дјева уклопила у Божански план, тако што је постала послушна, што се одазвала на божији позив и рекла: Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој. Тиме је прихватила да испуни Божију вољу. Када ми сада прихватимо да испунимо Божију вољу, да омогућавамо да се у овоме свету зацари љубав Божанска, онда смо се уградили у Божански план и Бог ће нам помоћи, беседио је Владика.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку