Бог се рађа на земљи да бисмо се ми дружили са Њиме

Традиционално, прве недеље Божићног поста велики број верника сабира се код православних храмова да кроз учествовање у трпези Господњој, у Светој тајни причешћа Животворним Телом и Крвљу Господа Исуса Христа што боље сагледа тајну Oчовечења Сина Божијег, настављајући у подвигу поста своје путовање ка Божићу. Тако је било и у недељу 1. децембра 2019. године у Спасовом храму милешевске обитељи. Божанску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење духовника ове светиње архимандрита Леонтија и протођакона Николе Перковића.

Скоро сви сабрани одазвали су се позиву да са страхом Божијим, вером и љубављу приступе светим Христовим даровима, постајући причесници Тајне вечере Његове. Упућујући верне како треба да се иде ка том великом сусрету са Господом, кроз пост и молитву, Епископ Атанасије је разјаснио зашто је уопште важно корачати тим путем: – Има сусретања и познанстава до којих можда би било боље да није ни дошло, али има познанстава која су јако корисна која треба одржавати, обнављати и утврђивати. То утврђивање заједништва и познанства је отпочело пре неколико дана са почетком овога Божићнога поста, почеле су Божићне припреме. То познанство са Богом који нас посећује из љубави и који се родио као човек и живео са људима и трајно борави са нама, то познанство треба обнављати и утврђивати. Познанство са Господом Христом треба утврђивати кроз његову науку, кроз обраћање њему, кроз разговор са Богом, дружење са Њиме. Бог се зато и рађа на земљи да бисмо се ми дружили са Њиме, да би нам постао тако близак.

Владика је затим сажето растумачио одељак из Светог Јеванђеља који је прочитан на данашњој светој служби о исцељењу крвоточиве жене и васкрсењу Јаирове кћери, рекавши да је Господ хтео да нагласи окупљеном народу значај вере, значај отворености и поверења према Богу, и блискости са Богом који је извор живота.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку