Бог жели да влада мир на земљи и у међуљудским односима добра воља и љубав

У навечерје најрадоснијег хришћанског празника Божића, на Бадњи дан, 6. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је најпре у саборном храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу а потом и у манастиру Милешеви, свечано празнично вечерње и учествовао са свештенством и верним народом у налагању бадњака.

Честитајући навечерје Празника окупљеном верном народу у Пријепољу Епископ је рекао: – Учествујемо и ми, ложењем ових бадњака, у оном догађају којем су се радовали небо и земља, у догађају који је прослављен речима и певањем анђела: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља. Бог је дошао да заведе мир на земљи, да уведе љубав и здравље.

– Овом молитвом и овим свечаним чином ми се придружујемо онима који су се те вечери радовали, и изјављујемо да ћемо ићи у истом правцу, који је по Божијој вољи. Бог жели да му се придружимо у успостављању тога бољег поретка. Самим тим што смо се овде окупили заједно, ми убедљиво сведочимо да смо на истој страни и да идемо у истом смеру који је Бог започео те вечери када се као човек родио на земљи. Нека нам Бог да снаге да истрајемо на том правцу, да увек будемо Божији сарадници.

У манастиру Милешеви, након празничне вечерње службе са петохлебницом такође су освештани и наложени бадњаци. Владика је поздрављајући присутне рекао: – Кроз ову молитву и ово полагање бадњака ми учествујемо у оном почетном историјском догађају, у свему ономе што је пропратило рођење Бога у телу, долазак Господа Бога међу људе.

– Бог је уприличио себе за тај сусрет, али да би тај сусрет између Бог и људи успео неопходно је да и човек уприличи себе. Бог је показао своју добру вољу, своју љубав, и они около Њега, који су га први видели рођенога, били су потпуно уприличени за тај сусрет. Беху праведници, душе и срца отворених ка Богу, ка Небескоме, и зато су Га онако и примили, са љубављу, узвратили му одмах љубављу.

– Квасац јединства и мира Бог је дао у оној Витлејемској пећини и тај квасац се шири у Цркви Божијој. Црква Божија јесте једина нада човечанству, јер у њој јесте Господ Бог. Бог је дошао да нас умири, помири, да успостави слогу и добре односе међу људима, да успостави добру вољу. Држимо се тога, будимо Божији сарадници, и радимо по Божијој вољи, по Божијем плану, ништа насупрот Њему. Са Богом Премудрим проводићемо живот, имаћемо храбрости за живот, и радост живота, нагласио је Епископ Атанасије.

Радост, дружење и слављење новорођеног Богомладенца дуго је трајало у порти манастира Милешеве, уз богат културно-уметнички програм са учешћем трубача, хора, и других

Беседу Епископа Атанасија пред храмом Светог Василија Острошког у Пријепољу можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија у порти манастира Милешеве можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку