Божићне свечаности у манастиру Милешеви

Прослава најрадоснијег хришћанског Празника Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа у свештеној обитељи милешевској започета је на Бадње вече у среду 6. јануара 2021. године служењем Великог повечерја са јутрењем и налагањем бадњака којима је предстојао Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Народ пријепољског краја сабрао се у великом броју у Милешеви да заједно са својим Владиком дочека Божић. Честитајући својој пастви Празник Рождества Христовог, Епископ је рекао: – Окупили смо се овде у молитви у светој Милешеви и око овога огња да дочекамо и ми Небескога Цара као нашега госта. Овако су се људи окупљали на овом светом месту годинама, деценијама и вековима пре нас, а и на свим другим местима, ево преко две хиљаде година. Сви су се трудили да достојанствено, што приличније дочекају Небескога Госта, свако како је могао и умео. Господа, Небеског Цара дочекивали су сви слојеви народа, и цареви и мудраци и пастири, војсковође и војници. Сви на свој начин, по својој моћи. Како год се ми трудили, колико год дарова да Му донесемо, сигурно је да неће бити на оном нивоу како Небеском Цару доликује.

– Оно што је најважније вечерас и за сва времена хришћанске ере јесте та добра воља. Бог је показао добру вољу према нама тиме што је нама грешнима опростио и дошао да буде наш брат и пријатељ. И од нас се тражи да и ми учинимо сличан гест и да увек показујемо добру вољу, према Њему најпре и једни према другима.

Сутрадан на Божић, Епископ Атанасије началствовао је литургијским сабрањем под неуморним крилима Белог Анђела. Саслуживали су је архимандрит Леонтије, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. На прозбе и јектеније одговарало је милешевско сестринство.

На крају божанске службе прочитана је Божићна посланица Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Преосвећени Епископ Атанасије је топло препоручио свима да речи посланице задрже у својим срцима и да Богомладенца Христа прихватимо као Цара и предводитеља нашега живота, уз радосни хришћански поздрав:

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!