Божићни пријем у Епархији милешевској

Поводом Божићних и новогодишњих празника Епархија милешевска је, у сарадњи са Црквеном општином Коловрат и старешином храма Светог Николаја Српског протојерејем Небојшом Јовановићем, организовала Божићно-новогодишњи пријем у недељу, 14. јануара 2024. године, у сали парохијског дома у Коловрату.

Саборовање је започето Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије у храму Светог Николаја Српског у Коловрату. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи игуман Петар, парох нововарошки јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

Велико мноштво верног народа учествовало је у литургијском сабрању а међу њима и Председник Одбора директора Електропривреде Црне Горе г. Милутин Ђукановић као изасланик Председника Скупштине Црне Горе г. Андрије Мадића, председник Општине Пљевља др Дарио Вранеш, председница Скупштине општине Пљевља Јована Тошић, народни посланик у Скупштини Црне Горе Мијо Лекић, председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић, Драго Попадић из Пријепоља и Лазар Рвовић из Прибоја, представници друштвеног и привредног живота нашег краја и многе друге званице.

Након заамвоне молитве узнета је коленопреклона молитва Господу за добар и благословен почетак Нове године.

Честитајући празнике и поздрављајући све сабране Преосвећени Епископ Атанасије је, између осталог, рекао: – Данашњим празником закључујемо празновање Рођења Господа нашега Исуса Христа и отпочињемо славити Његово трајно присуство међу нама и почињемо ову Нову годину милости Божје.

– Божанска Литургија је најсавршеније дело које постоји и које се може сачинити на земљи. Са сваког аспекта посматрана, Литургија је најсавршеније дело. Ако је посматрамо са практичног аспекта, она је најсадржајнија и најсвеобухватнија и најскладније дело.

– Овај данашњи празник, као и сви наши православни празници које славимо, има функцију будилника, има улогу да нас пробуди, продрма. А то је у Цркви све складно временски распоређено, уметнички. Празници су складно распоређени током целе године, и сваки од њих има будилничку функцију и моћ. Буде нас из заспалости, јер, ми се временом успавамо. Ми знамо свој пут и знамо да нам је крајња дестинација Царство Небеско, али, малакшемо успут а посебно када на нас навале разна искушења и обесхрабривања са разних страна, и застрашивања.

– Када дође неки празник он нам покаже лик Светитеља као неке целокупне личности, не неког крњег лика, крњег човека, него испуњеног, чији живот је испуњен у сваком погледу, који је испунио своје дане живота светлим делима. Који је свој живот очистио покајањем и тако направио тријумфални закључак свога живота.

– Свети Василије Велики, кога данас прослављамо, за кратко време живота на земљи, постао је учитељ света. Написао је велика дела, победио јелинска мудровања, следбеницима јелинских великих философа успео је да представи истину хришћанске вере, да буде за њих пријемчива и прихватљива.

– Нека нас Господ добро разбуди, пробуди, сабере, оснажи, охрабри, и да то не буде само овога првога дана нове године него да наставимо сваким даном у овој години крепко ходити на правом путу, изникли из наших светих корена и запућени у правом смеру, ка Царству Небеском, пожелео је Епископ Атанасије на почетку Нове године Господње свима учесницима Божанске Литургије, али и свему народу нашем српском православном на свим просторима.

Након Божанске Литургије приређена је трпеза љубави за све сабране у сали парохијског дома.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку