Браниоци Митрополита Амфилохија поднијели притужбу Тужилачком савјету

Браниоци Митрополита црногорско-приморског г. др Амфилохија, адвокати Драган Шоћ и Божо В. Милоњић, поднијели су Тужилачком савјету притужбу на поступање основног државног тужиоца из Подгорице Николе Боричића.

Текст притужбе објављујемо у цјелости:

ТУЖИЛАЧКИ САВЈЕТ

ПРЕДМЕТ: Притужба на рад и поступање основног државног тужиоца Николе Боричића из Подгорице

Дана 22. јуна 2020. године као браниоци пристуствовали смо давању изјаве Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-Приморског г. др Амфилохија у својству грађанина, а у смислу чл. 259 ЗКП-а, које је обављено у Центру безбједности Подгорица.

У ЦБ Подгорица смо са Митрополитом г. Амфилохијем дошли у 11.15 часова, а митрополит је своју изјаву давао почев од 12 часова и врло брзо је одговорио (за око пола сата) на сва питања која му је поставио полицијски службеник. Током давања изјаве, полицијски службеник Павле Милутиновић је, како нас је обавијестио, покушао да ступи у контакт са поступајућим тужиоцем Николом Боричићем, али му се овај није одазивао на позиве. Након што је Митрополит г. Амфилохије дао изјаву и одговорио на сва постављена питања, полицијски службеник их је, путем вибера, прослиједио тужиоцу Боричићу. Послије око 45 минута до сат времена од тужиоца је добио налог да митрополиту постави два додатна питања на која је одмах добио одговор. Поново је полицијски службеник прослиједио митрополитову изјаву тужиоцу Боричићу. Услиједило је чекање од отприлике око сат времена, па је, како нам је рекао полицијски службеник Милутиновић, тужилац Боричић тражио одговор на још једно питање. Митрополит је испунио захтјев тужиоца Боричића и одговорио и на то постављено питање, а потом је исти полицијски службеник одговор вибером прослиједио тужиоцу. У истом интервалу чекања, дакле око сат времена послије слања додатне изјаве, стигло је ново питање тужиоца Боричића, тј. четврто по реду додатно питање за три сата времена. Митрополит је и на то питање дао своје изјашњење које је прослијеђено тужиоцу око 16 часова.

У периоду од 16 до 17.10 часова, дакле пет минута прије истека рока од 6 сати, добили смо обавјештење од стране полицијског службеника Милутиновића да је тужилац Боричић наложио Управи полиције да поднесе кривичну пријаву против Митрополита и да га пусте.

Посебно указујемо да су сва накнадна тужиочева питања била потпуно бесмислена, јер је у слободном казивању Митрополит г. Амфилохије на њих претходно одговорио, а што се јасно утврђује из Записника о саслушању, чију копију прилажемо уз притужбу.

Сматрамо да је овакво понашање тужиоца Николе Боричића, који није нашао за сходно да дође на саслушање, а ни да се одазива на позиве полицијског службеника (а сва допунска питања је постављао у правилним и необјашњивим размацима од по сат времена), било усмјерено ка исцрпљивању Митрополита г. Амфилохија, који се налази у 83. години живота. Такво поступање и понашање тужиоца Боричића је супротно одредби из чл. 259 тач. 3 ЗКП којом је изричито прописано да се морају поштовати личност и достојанство грађанина од кога се прикупљају обавјештења у полицији.

Евидентно је и за нас као браниоце несумњиво да је понашање тужиоца Николе Боричића било непрофесионално, морално недопустиво и намјерно усмјерено на физичко исцрпљивање Митрополита г. Амфилохија и на његово понижавање, јер све што је било предмет његовог саслушања могло је и морало бити завршено максимално до 1,5 сат задржавања. Подсјећамо да је истим поводом претходно саслушано у Управи полиције по налогу тужилаштва више свештеника у својству грађана од којих ниједно није трајало дуже од два сата.

Захтијевамо од Тужилачког савјета да по овој притужби покрене поступак оцјене рада и утврђивања одговорности тужиоца Николе Боричића и да нас обавијести о исходу поступка по овој притужби.

У Подгорици,

23. јун 2020. г.

Подносиоци притужбе

Драган Шоћ, адвокат

Божо В. Милоњић, адвокат

Извор: Митрополија црногорско-приморска