Британски посланици стали у одбрану светиња у Црној Гори: Претња хришћанству ближа је него икада!

Двојица британских парламентараца Тим Фарон и Стив Бејкер, у отвореном писму у листу Њузвик указали су на алармантно кршење верских права у Црној Гори

Двојица британских парламентараца Тим Фарон и Стив Бејкер, у отвореном писму у листу Њузвик указали су на алармантно кршење верских права у Црној Гори након доношења скандалозног “Закона о слободи вероисповести” и захтевали хитно реаговање међународне хришћанске заједнице да спречи даље насиље над тамошњим монасима и верницима који данима штите светиње на трговима великих градова.

“Можемо стајати на супротним странама парламента, и расправљати о спорним питањима Европе, али у једном морамо бити уједињени, а то су питања наше хришћанске вероисповести и наших религијских права “, стоји у тексту двојице потписника.

Прошлог децембра, упозоравају Фарон и Бејкер, у Црној Гори насилно је донешен “Закон о слободи вероисповести” а начин на који је он усвојен противан је свим демократским и парламентарним нормама.

“Закон се противи свакој владавини права, права на приватну својину и права појединаца да упражњавају своје верске обреде без мешања државе у религијска питања “, стоји у тексту.

Њих двојица подсећају да скоро 80 процената грађана Црне Горе признаје Српску православну цркву као своју, и да поштују традицију дугу више од 800 година старе српске хришћанске цркве која траје на том простору.

“Један човек и његова партија владају непрекидно Црном Гором већ више од 30 година”, напомиње двојац из британског парламента.

“Ђукановић је превише лако прихваћен од стране Западних сила, без превише критичког осврта на његову владавину. Његова еволуција од асистента Слободана Милошевића до највећег заговорника приступања ЕУ без посебног периода када би се на тест ставила његова опредељеност побудила је извесне сумње. Црна Гора је можда сматрана малом земљом далеко од токова глобалне политике. Међутим, његов однос према хришћанима ставио је Црну Гору на светску мапу. А сада, са дугом према Кинезима и без довољно кеша у рукама да подмаже мотор своје привреде, он тај новац жели да добије конфискујући имовину”.

Они наводе и да Британија мора да реагује, јер се у Црној Гори стање погоршава, хапсе се свештеници, а полиција напада незаштићени народ који је стао у одбрану своје религије. Чини се, пишу они, да власти не намеравају да предузму било шта да се то спречи и да насиље стане.

“Ако већ желимо да водимо исправне битке и бранимо права хришћана широм света, не постоји било какав изговор да останемо глуви и неми и да не предузмемо ништа када нападају вернике широм Европе”, закључују Фарон и Бејкер.

Извор: Новости

Преузето од: Митрополија црногорско-приморска