Царски часови у манастиру Милешеви

На Велики петак, 22. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у Вазнесењском храму манастира Милешеве, Царске часове.

У својој беседи након службе, Преосвећени је рекао: – У оно време, Христос је био главна тема свих људи. Централни догађај историје света. Онда су се тиме бавили, и дан данас се баве. А тада је истакнут, и цео свет је гледао у Њега. Од оних који су га волели неки су смогли снаге да приступе близу, јер нису бринули за себе него су само гледали шта се догађа са њиховим Господом. Неки су гледали издалека, због страха, али, укор је човечанству да је било и оних који су Господа пљували, који су му се ругали. Још већи је укор човечанству да се нашао неко од синова људских да је продао Господа.

– Христос је прихватио да доживи оно што ми избегавамо, чега се бојимо. Човек избегава непријатности, не воли да пролази кроз непријатне доживљаје. А Господ као да каже: Ево ја добровољно прихватам да пролазим кроз то што ти избегаваш. Ти избегаваш понижења, да будеш попљуван, то заобилазиш. А волиш славу, волиш да те хвале. Ево, мене не хвале, и прихватам да прођем кроз то да ме одбаце, да будем понижен од свога народа, да будем прикован на Крсту. Господ је прихватио све оно кроз шта смо ми заслужили да прођемо, укључујући на крају и смрт и гроб.

– Кад год пролазимо кроз невоље и тешкоће можемо се сетити да је Господ наш кроз све то већ прошао и да је то пут проходан, и да то човек може да више не проходи сам него са Богом својим, са својим Творцем, Животодавцем. Тај пут је онда сигуран, кад идемо тим путем са Господом нашим. Нема тих страдања и нема тих понижења кроз која Господ није прошао. И ништа од тога Он није заслужио, а све од тога ми јесмо.

– Ово све Господ је претрпео за нас, а од нас се тражи само да не одбацимо то него да прихватимо. Да кажемо: Прихватам Господе то што Ти трпиш за нас, прихватам Твоју љубав, Твоје дело, Твој дар. А ако имамо мало више љубави онда ћемо прихватити и да га следимо, да се угледамо на Њега и да послушамо оно што нам Он говори, и да испуњавамо Његову вољу. А то можемо само ако имамо љубави према Њему. Послушност и јесте знак, и доказ, љубави.

– Данас се поново показујемо, и доказујемо, пред Богом и пред собом, пред Светима. Данас смо и ми учесници, макар као посматрачи. И ако смо пажљиви посматрачи онда се можемо и укључити. Зато је важно данас држати духовни поглед на Голготи, запазити сваки покрет и чути сваку реч. Да нам Господ дода знања, вере, истрајности, љубави, упутио је Епископ Атанасије верне.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку