Цела Пљевља бране светиње

У граду на реци Брезници, 30. јануара 2020. године, одржана је шеснаеста литија за одбрану светиња, на којој су се у великом броју сабрали Пљевљаци исказујући свој став да не прихватају наметнут Закон о слободи вероисповести.

Са благословом Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија, свештеници пљеваљског намесништва служили су молебан у цркви Свете Петке а потом је литија прошла улицама градa.

Код зграде Општине Пљевља грађанима се обратио Милић Дујовић а потом је протојереј-ставрофор Боривоје Пантић прочитао саопштење Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве док је Милан Кнежевић прочитао саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња.

По повратку литије, код цркве Свете Петке ученица пљеваљске гимназије Невена Јововић говорила је стихове песама Марка Сандића и Миленка Шарца, а учешће у програму је узео и гуслар Васо Ђондовић.

Беседио је протојереј-ставрофор др Борис Брајовић из Никшића: – Црна Гора је данас Соба Последње вечере, оне исте коју је наш Свети Сава у Светој земљи откупио од Сарацена, тако што је прекрио читав под златницима. А ти су златници данас овај народ који је у литијама прекрио целу нашу земљу. Зато се наша сабрања и одржавају четвртком, истим оним даном када је Христос два дана пре свог страдања сабрао своје ученике, а такође и недељом, даном Васкрсења. Од четвртка до недеље ми откупљујемо нашу Црну Гору из канџи братомржње и богомржње, сакупљени у Колу Љубави Христове.