Четрдесетодневни помен протојереју Војку Михајиловићу

У уторак 28. децембра 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију и четрдесетодневни парастос блаженопочившем пароху пожешком протојереју Војку Михајиловићу у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници. Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, протојереји-ставрофори Ранко Милинчић и Душан Михајиловић, протојереј Мирослав Михајиловић и протођакон Иван Савић. За певницом је појало свештенство епархија Жичке и Милешевске.

На крају Божанске Литургије Преосвећени Епископ Атанасије се бираним речима обратио породици, родбини, пријатељима и колегама свештеницима блаженопочившег протојереја Војка: – Ево, четрдесет је дана протекло од одласка нашег пријатеља, Божијег слуге, вашег сродника, протојереја Војка. Он је, понављамо опет, само променио начин свог односа према нама. Ми се нисмо растали него смо само у једном другачијем односу него раније. А да се нисмо растали сведочи ово ваше присуство овде, молитва коју смо сачинили, предивно појање ових верних свештеника, његових пријатеља и сарадника, и оволика пажња која је видљива и даље, ова љубав коју носимо и осећамо према нашем брату, протојереју Војку.

– У Цркви је најважније да не дозволимо то унутрашње раздвајање, растајање, да се никад не раздвојимо од Бога, од Господа Христа и од Цркве Његове. На томе се највише треба трудити, да се то заједништво са Христом задржи у свим приликама, у свим тешкоћама, у свим теснацима живота. Ништа нас не може и не сме раставити од Љубави Христове, како нам говори, и заповеда Апостол Павле.

– Свако ко живи мора проћи кроз смрт, јер то је људско искуство, али, живеће свако ко у Христа верује. Јер свакога ко верује у Христа Живога, Васкрслога, Господ ће васкрснути у последњи дан. Они који верују у Њега и сада су живи али биће васкрснути са телом, комплетно, биће уцеловљени о Другом Христовом Доласку. Зато је наша пажња у молитви данас била на томе да Господ упокоји душу, онога који је уснуо, са праведницима јер су они близу животу, близу Христу, и најпунији су животом.

– Нека Господ испуни оно што смо искали од Њега, што смо тражили, а то је да вечно будемо заједно, близу, са Господом, ми сви, који смо чланови Цркве Његове, Његове заједнице. Да будемо прожети Његовом благодаћу, Његовом радошћу, радошћу спасења. А то је најпотпунија радост, најјача, највећа. Има разних радости, али та радост спасења је човеку најближа и најпријатнија, рекао је Епископ Атанасије.

Након Свете Литургије и парастоса у храму Преосвећени је са породицом преминулог протојереја Војка и свештенством пошао до православног градског гробља где је поред гроба одслужен мали помен.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку