Црквено-народна литија у Новој Вароши

На Празник Свете Тројице, 27. маја текуће године, у послеподневним часовима Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије предводио је црквено-народну литију у Новој Вароши поводом славе храма у овом градићу подно Златара.

Верујући народ Нове Вароши и околине сабрао се у великом броју у свом храму да од једног Бога у три личности – Оца, Сина и Светога Духа, измоли многа добра из Његове непотрошиве ризнице добара. Домаћини овогодишње храмовне славе били су председник Општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић и предузетник Младен Бујишић.

Пошто је освештао славски колач и жито Преосвећени Епископ се сабраном народу обратио се следећим речима: -Ми благодаримо на првом месту Богу који нас је данас сабрао, сложио и објединио, и показао да када се људи у Његово име саберу да се тада нешто посебно догоди. Јер онога првог дана Педесетнице када су се апостоли сабрали на једном месту и сви други који су веровали у Господа Христа, онда је Дух Свети сишао са неба и благословио ту заједницу и преобразио је да буде Црква. Особина те заједнице је да се надилази људска мера, оно што је природно бива благословено и умножено. Људи добијају нове моћи, добијају у разумевању, у доброти, у љубави, у храбрости, јер када је Дух Свети сишао на апостоле у виду огњених језика онда су се апостоли, до тада обични људи Галилејци и рибари, показали најумнијим људима у свету. Били су тако просвећени умом да су почели да говоре и друге језике оног простора и времена: грчки, персијски, арапски… тако да се онај сабрани народ дивио и питали се како ови људи говоре њихове језике.

-Нека је срећан и благословен овај дан. Честитам вам што сте успели да се тако обједините и да себе подведете под Божији благослов, тако ћемо наставити и у времену које је пред нама. Молимо се Богу да Он буде наш водитељ, наш умудритељ и обећавамо Њему да ћемо се на Његов позив одазвати и да ћемо живети у доброти и љубави, опонашајући Њега и Његове верне ученике апостоле и на тај начин бити корисни и себи и простору и времену у којем живимо и времену које долази после нас. Држимо заједницу, будимо сложни у свему доброме и Господ ће нас оснажити, укрепити и учинити успешнима, рекао је на крају своје беседе Преосвећени Епископ Атанасије.

Затим су у црквеној порти деца и млади из Нове Вароши приредили културно-уметнички програм којем је између осталих присуствовао и главни имам Скендер пашине џамије у Новој Вароши, Исмет ефендија Бихорац.

Саборовање је настављено за трпезом љубави коју су приредили домаћини храмовне славе.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку