Да сусрет наш са Богом никада нема растанка

На Празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије био је предстојатељ литургијског сабрања у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју.

Благочестиви народ овог града на обалама Лима дочекао је испред храма свог духовног пастира делећи са њим радост Празника благодарећи Богу на свему. Саслуживали су протојереј-ставрофор Лазар Вељанчић, парох нововарошки; протојереј-ставрофор Марко Папић и протојереј Спасоја Вујанић, пароси новоприбојски; као и протођакон Никола Перковић.

Већи број деце и људи су били учесници Трпезе Господње, причестивши се са страхом Божијим, вером и љубављу пречасним Телом и Крвљу Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа. Говорећи о Празнику Преосвећени Владика је рекао да је то догађај сусрета људи са Богом: – Има много сусрета међу нама који су оставили трага на нашим душама, срцима, у нашим животима. Неки од њих су били корисни, неки су створили и оставили горчину. Када читамо Свето Писмо и житија светих видимо да има много квалитетнијих сусрета од оних на које смо навикли. Има таквих сусрета који вам у душу уливају мир и спокој. Један од таквих сусрета Црква данас слави и препоручује. То је сусрет са Богом.

-Када је праведни старац Симеон узео Богомладенца Христа на своје руке, озарен светлошћу небеском, изрекао је ону благодарност из дубине свог блаженог и мирног срца: Сада отпушташ с миром слугу Својега, Господе, по речи својој, јер видеше очи моје спасење Твоје, које си уготовио пред лицем свију народа. Светлост, да просвећује незнабошце, и славу народа твога Израиља. Живот овог праведног старца био је осмишљен у овом сусрету и након сусрета са Господом. И сви они који су га срели били су испуњени миром, светлошћу и радошћу, оспособљени да и сами шире мир и да воле, јер су сусрели Онога који је сушта љубав и доброта. И Црква нас данас позива да непрестано задржимо у своме животу овај сусрет јер смо у њему учествовали од оног дана када смо крштени. И молимо се Богу да тај сусрет никад нема растанка и онда ће нам сав живот бити озарен светлошћу и испуњен смислом и радошћу, беседио је Владика Атанасије.

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави за којом се повео разговор о значају реализације идеје изградње парохијског и културно-просветног центра у Новом Прибоју, која је планирана почетком пролећа ове године. Овај центар би између осталог садржао библиотеку, салу за организовање предавања и трибина на којима би се представљале предањске вредности хришћанске вере и учења, хришћанског уметничког стваралаштва, и других вредности које је српски народ изнедрио кроз векове свог постојања, значајних за изградњу националног идентитета, као и креативних радионица за децу и младе у којима би они могли да развијају своје таленте из различитих области.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку