Дан сећања, у болу и љубави

У среду 24. марта 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије молитвено је присуствовао Светој Литургији пређеосвећених Часних Дарова у храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу.

На данашњи дан пре 22 године, 24. марта 1999. године, почела је НАТО агресија на нашу земљу и на наш народ. Тим поводом је, након Божанске Литургије, Преосвећени Епископ Атанасије служио парастос свим жртвама невино пострадалим у тој неправедној акцији над нашим народом.

Владика је подсетио присутне и нагласио да наше сећање на невине жртве јесте са болом али никако не треба да изазове мржњу ма према коме већ то сећање треба да буде са љубављу, јер би у супротном жртва коју су невино пострадали принели на олтар отаџбине била узалудна.

– Данас је дан сећања, у болу и љубави, и дан трајног учења о животу и свету у ком живимо. Са љубављу се сећамо оних које силници беху презрели па су их избрисали из списка живих убивши их пре двадесет две године у неправедној агресији. Ми се тих пострадалих сећамо са љубављу јер они нама значе, јер ми овај свет посматрамо јеванђелским очима и трудимо се да ценимо Божију творевину, а особито људе које Бог створи по лику Своме и које ми доживљавамо као своју браћу и сестре своје.

– Са љубављу и болом се сећамо њиховог одласка, али и са болом који долази отуда што нам лекција коју учимо из тог догађаја говори колико свет може да буде хладан, колико људска мерила могу да буду промашена, колико се разликују од Божанских, колико се правда на коју се свет ослања разликује од Божанске правде, колико правда људска може да буде неправедна.

– Све ово нас приводи ка дубљем поверењу у Бога и говори нам да једино у Њега, у Његову љубав и Његову правду, Његова мерила, можемо имати поверења и на Њега се ослонити.

– Данас се такође молимо Богу да утеши све оне који и даље осећају бол због губитка вољених, али, молимо се заједно Богу и да исцели овај цео свет од неправде и зла. Да се неправда не би умножавала и да се зло које човек човеку наноси не би продубљивало.

– Много је зла у овоме свету. На жалост, многи су много зла учинили и у име Божије правде, онако како је они замишљају, како је они креирају, погрешно тумачећи Божију правду. У суштини, они су то радили у име своје и својих интереса а покривајући то небесима. Јер, неки су спремни да толико неправде учине да у име Бога чине зло. Зато је најбоље, и једино спасоносно, изнутра, искрено, приближавати се Богу као што се у молитви каже: Са вером и љубављу приступимо Богу. Када цео свет у томе доживљавамо онда нећемо грешити ни у критеријумима ни у мерилима ни у схватању.

– Зато непрестано учимо кроз Јеванђеље и молитву шта је шта и онда ћемо исправно живети. Кроз Јеванђеље, у Јеванђељу, јеванђелском савешћу, логиком, мерилима. Ко не доживи Јеванђеље тешко ће схватити шта је шта у овом свету. Из Јеванђеља полази све правилно разумевање, доживљавање и схватање. Зато нам је Господ и дао Јеванђеље, нагласио је на крају Епископ Атанасије.