Деца из Грачанице посетила Милешеву

Око 140 ученика основних школа, од првог до четвртог разреда, из Грачанице и околине, са својим учитељицама, ових дана обилази светиње наше домовине. Са њима је у групи и ђакон Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија г. Братислав Богдановић.

Они су на свом пропутовању у петак 15. априла 2022. године посетили манастир Милешеву. Ту их је дочекао, поздравио и благословио њихово добро дело Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије. Владика им је, ту испред храма Вазнесења Господњег, кратко изложио историјат Милешеве и свима пожелео угодан боравак у нашој светињи.

Вођени својим учитељицама и ђаконом Братиславом деца су отпевала неколико родољубивих песама, највише са Косова и Метохије, и тиме Преосвећеног ганули и пријатно изненадили. Осим песме, ведрог духа и дечије раздраганости донели су нам још једну охрабрујућу вест, а то је чињеница да осим њих, који су нам дошли у посету, у Грачаници и околини има још заиста много деце, која су са својим родитељима остала да живе, школују се и остају на нашем Косову и Метохији. Владика им је, подстакнут њиховим осмесима, причао о његовим срећним данима проведеним у Богословији у Пећи као и другим деловима наше јужне покрајине.

Након заједничког фотографисања за успомену Епископ Атанасије је свим ђацима на благослов дао по репродукцију фреске Белог Анђела а деца су потом ушла у храм где их је монахиња Параскева поближе упознала са храмом, манастиром, животом у овој нашој светињи. Незаобилазна је била и посета манастирској ризници.

Епископ и монахиње су се потрудили да деци боравак протекне угодно, да имају незаборавне успомене на кратко време проведено у нашој средини.

После обиласка манастира Милешеве, краћег задржавања и одмора, деца настављају своје путовање по унапред утврђеном распореду. Нека их на њиховом путовању увек прати Божији благослов. И да се срећно врате у своје родно Косово и Метохију.